Tiltak mot askeskudd-sopp

Mattilsynet ønsker å informere om konsekvenser av bestemmelsene i ny forskrift om tiltak mot askeskuddsopp og om planer for videre arbeid med denne skadegjøreren.

 

 

Mattilsynet fastsatte 08.09.08 ny forskrift om tiltak mot askeskuddsopp, etter at kartleggingsundersøkelser, som ble gjennomført av Norsk Institutt for Skog og Landskap i skogsområder på Vestlandet og i Trøndelag, ikke avdekket smitte i disse områdene. Forskriftens formål er å hindre smittespredning til områder som anses å være fri for smitte.

Videre arbeid med askeskuddsjuke
I løpet av høsten 2008 har Mattilsynet, i samarbeid med Norsk Institutt for Skog og Landskap, gjennomført nok en kartlegging av tilstanden til asketrær i skog, parker og andre grøntanlegg i observasjonssonen for å sjekke om det kan ha utviklet seg symptomer i det siste.

Planleggingen av neste års kartlegging i observasjonssonen og smittefri sone er også påbegynt. Mattilsynet ønsker et nært samarbeid med berørte kommuner og fylker for å få til en mest mulig effektiv kartlegging i 2009.

Konsekvenser for mange aktører
De nye bestemmelsene får konsekvenser for mange aktører, bl.a.:

Importører av planter: Det er forbudt å importere planter og formeringsmateriale av ask (Fraxinus excelsior) fra andre land til observasjonssonen og smittefri sone.
Planteprodusenter og omsetningsledd for planter: Det er forbudt å omsette og forflytte planter og formeringsmateriale av ask (Fraxinus excelsior) fra smittet sone til observasjonssonen og smittefri sone og fra observasjonssonen til smittefri sone.
Planteprodusenter i observasjonssonen og smittefri sone: Planter og formeringsmateriale av ask (Fraxinus excelsior) som skal omsettes innen hhv. observasjonssonen og smittefri sone, skal ha vært gjenstand for produksjonskontroll før de kan omsettes. Det er slike virksomheters ansvar å kontakte Mattilsynet, dersom slik kontroll ikke er gjennomført.
Importører av trevirke: Det er forbudt å importere tre av ask (Fraxinus excelsior) fra andre land til observasjonssonen og smittefri sone. For definisjon av tre, se nedenfor.


Omsetningsledd for trevirke: Det er forbudt å omsette og forflytte tre av ask (Fraxinus excelsior) fra smittet sone til observasjonssonen og smittefri sone og fra observasjonssonen til smittefri sone.
Virksomheter som beskjærer asketrær i smittet sone: Det skal påses at maskiner og utstyr blir vasket og desinfisert før disse tas inn i observasjonssonen og smittefri sone.

Virksomheter som utfører kantklipp langs veier hvor ask forekommer i smittet sone: Det skal påses at maskiner og utstyr blir vasket og desinfisert før disse tas inn i observasjonssonen og smittefri sone.
Virksomheter som utfører annet hogstarbeid av ask i smittet sone: Det skal påses at maskiner og utstyr blir vasket og desinfisert før disse tas inn i observasjonssonen og smittefri sone.

Mattilsynet oppfordrer alle berørte parter, både virksomheter og næringsorganisasjoner, om å bidra til at forskriftens bestemmelser blir gjort kjent og overholdt, slik at askeskuddsjuke ikke spres videre.

Plantehelseforskriftens definisjon av tre (om ikke annet er spesielt angitt)
Tre med eller uten bark som helt eller delvis har beholdt den opprinnelige, runde overflate og treavfall, flis, spon m.v. som er laget av slikt tre.

Tre benyttet som underlag, mellomlegg, paller eller emballasje, hvis dette anses for å kunne føre med seg eller spre planteskadegjørere.