Vanningsforbud og restriksjoner hva nå?

I mange kommuner på Østlandet er det nå innført vanningsforbud i disse dager. I Bærum, sørvest for Oslo, har de i tillegg til å innføre datovanning ilagt totalforbud mot bruk av spredere og vannslange.

 

Årsaken er det varme været, tørke og et enormt stort forbruk, på de varmeste dagene er vannforbruket i enkelte kommuner mer enn fordoblet. Det er så mye at nettet overbelastes og enkelte husstander ikke bare har hatt betydelig trykkreduksjon, flere har også mistet vannet helt i perioder av dagen. Dette er kritisk med tanke på særlig helse og brann.

De fleste plantene vil imidlertid klare seg meget godt gjennom en tørkeperiode, så bare slapp av.

Ta hensyn
Overhold datovanning, det gjør lite og ingenting om plantene står over noen dager. Verst er det for nysådde områder, krukker, samt områder som har fått regelmessig vanning fram til nå. Særlig hvis det er vannet litt og ofte, og sjelden en real rotbløyte.

Planter strekker seg etter godbitene. Vanner du lite og ofte, vil mye av rotsystemet søke oppover mot den fuktige jorden, i stedet for ned i dypet og slik gjøre seg mer og mer beskyttet mot nettopp tørke.

Vanning og plen
Mange vanner plenen altfor mye. Det skal mye til for at en etablert plen/grasmatte dør av tørke i Norge. Røttene her kan gjerne gå 30-35 cm ned i bakken, her finner de vann og næring lenge etter at vi begynner klager over tørken. Tunrapp derimot, som også kan være et ønsket plengras i helt spesielle tilfeller, er mer vanlig vurdert som et offensivt, kranglende ugras. Det koser seg når det vannes lite og ofte, og overtar gjerne plenen. Grønt blir det, men pga dens grunne rotsystem tåler den lite lek og ballspill. Tunrapp er også kun ettårig og en tunrapp-rik plen blir brun lenge om våren, i påvente av at nye planter skal spire og gro. - Og representerer egentlig ikke de kvaliteter de fleste av oss ønsker av plen.

Vær lat der vanningsrestriksjonene er strenge
• De fleste etablerte planter i hagen klarer seg lenge også i tørke, det er tid for å være lat!
• Når du vanner krukker og potter, så vann stort sett på skålen, eller bruk undervanningssystemer. Nå har ikke alle sommerblomster rukket å spre rotsystemet sitt i hele krukken enda, særlig hvis du har plantet dem selv, og da må vi ty til vanning ovenfra. I veldig tørre og varme perioder som nå, bør det uansett vannes gjennom overfra en gang i uken. Dette for hindre at det bygger seg opp et lag med næringssalter i øverste jordlaget og som blir igjen når vannet fordamper. Gjør du det ikke, kan dette etter en tid bli en for sterk coctailmix når regnet igjen blander det å fører næringssaltene ned igjen.
• Spre lecakuler eller steiner på toppen av pottene, det hindrer både overoppheting og stor fordamping
• Nyplantinger og nysådde områder bør prioriteres, de sliter i tørkeperioder. Over nysådde områder kan du gjerne legge over en tynn, hvit fiberduk, såkalt agrylduk, som du får kjøpt i hagesentrene, den beskytter noe mot fordamping. Nyplantinger kan også beskyttes med å dekke jorden med bark, gras eller duk. En kombinasjon av bark og duk vil også spare deg for mye ugrasarbeid senere.
• Unngå å klippe plenen der det er veldig tørt. Der graset fortsatt vokser godt, klipper du, men justerer opp knivene på klipperen, slik at den klipper høyere
• Gressklipp fra plenen kan du gjerne spre på åpen jord i bedene, det og annet jorddekke, hindrer fordamping og gjør at behovet for vanning blir mindre.
• Har du lov til å vanne i din kommune, men har datovanning, og absoluttvil benytte muligheten, så vann mye og da mener jeg mye, og vent lenge til neste gang.
• Vann om kvelden, unngå spredere og bruk mest mulig dryppvanning og andre metoder som ikke svever lenge i lufta og lett fordamper.


OBS! mange har anskaffet seg automatiske vanningssystemer og programmerbare computere. Følg med så ikke disse er alt for godhjertet innstilt, ofte er de det. Reduser vanningsmengden og hyppigheten, de fleste planter trives med å tørke på bena med jevne mellomrom.