De beste luftrenserne

Har du dårlig luft i huset? Grønne planter renser luften, fjerner giftstoffer og øker luftfuktigheten. Fredslilje, gullranke og bregne er blant de mest effektive. 

Nye hus er ofte tette og tar effektivt vare på varmen. Men spesielt om vinteren, når vi fyrer mye, kan det bli dårlig luft innendørs.

– Grønne planter hjelper deg til å skape et bedre inneklima, sier gartner Hans Jensen i Plantasjen.

Blant de plantene som gir oss best luft i huset, er fredslilje, gullranke og bregne. Eføy, bjørkefiken og paraplytre har også miljøvennlige egenskaper.

– Planter med stor bladoverflate produserer mest oksygen, sier Jensen.

Gjennom fotosyntesen renser grønne planter luften ved å omdanne CO2 (karbondioksid) til oksygen. I tillegg er grønne planter gode luftfuktere ved at de store bladoverflatene avgir fuktighet.

Fjerner giftstoffer
Men vel så viktig er plantenes evne til å nøytralisere skadelige gasser og gifter i luften. Plantene fungerer som et biologisk filter.

– Gjennom spalteåpningene i bladene trekker plantene til seg farlige stoffer og bryter disse ned, forklarer gartneren.

Nede i jorden til potteplanten lever det mikroorganismer og bakterier som også hjelper til med å rense luften.

– Eføy og bregner egner seg best til å fjerne formaldehyd fra luften. Formaldehyd er den vanligste gassen vi har innendørs, og den kommer fra blant annet lim, fugemasse og møbelstoffer.

Dracaena (draketrær) er effektiv til å redusere trikloroetylen i luften, et stoff som stammer fra industrielle løsemidler.

Skaper trivsel
– Det er påvist at planter har evnen til å rense luften. Forskning viser også at planter er viktig for trivsel og velvære, sier Grete Grindal Patil, førsteamanuensis ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, UMB, til Newswire.

En ny studie fra UMB i Ås viser positive effekter av planter i kontormiljø. Nærvær av grønne planter ser ut til å bidra til redusert sykefravær, økt produktivitet og redusert stressnivå.

Tidligere forskningsprosjekter, der man har utstyrt kontorer med mange grønne planter, har gitt resultater som mindre trøtthet og hodepine blant de ansatte.

Store grønnplanter demper også lyd, noe som er positivt i åpne kontorlandskap.

Lettstelte
Flere av plantene som har gode miljøegenskaper er svært lettstelte.

– Man trenger ikke ha ’’grønne fingre’’ for å holde grønnplantene frodige og friske. Det største problemet er at vi gir plantene for mye vann, sier gartner Hans Jensen i Plantasjen.

Plantasjens ni på topp over miljøvennlige planter: (vi har fjernet Bjørkefiken ettersom den kan være allergifremkallende)

 

  • Fredslilje
  • Gullranke
  • Bregne
  • Eføy
  • Paraplytre
  • Draketrær (dracaena)
  • Svigermorstunge (sansevieria)
  • Aloe vera
  • Sjømanns trøst (aglaonema)