Den brune flekkbåndsneglen kan forårsake skader på planter. Finner du den i hagen, oppfordrer Mattilsynet at du dreper den på en rask og skånsom måte. Du kan blant annet dele den i to. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Mattilsynet: Drep flekkbåndsneglen

Mattilsynet sendte torsdag ut varsel om flekkbåndsneglen til hele landet, etter flere funn i blant annet Rogaland. Sneglen hører ikke hjemme i Norge.

– Finner du en flekkbåndsnegle oppfordres du til å sende inn bilder av sneglen til Planteklinikken hos Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) med stedsangivelse og størrelse, og deretter avlive den med en så rask og skånsom metode som mulig, opplyser Mattilsynet.

Cornu aspersum, kjent med det vanlige navnet hagesnegl, er en art av landsnegl. Foto: Robin Loznak

– Du kan for eksempel dele sneglen i to med en spade, saks eller annet redskap, understreker forvaltningsorganet.

Sneglen kan forårsake skader på planter, særlig grønnsakplanter. Den er ikke en naturlig del av den norske faunaen.

I tillegg til Rogaland, har Mattilsynet i år fått bekymringsmeldinger om sneglen fra Vestland og Viken. Den ble også observert i 2019 og 2017.

Før dette har den kun blitt observert én gang, i Trondheim i 1932, opplyser Stavanger Aftenblad.

Den brune sneglen skal være lett å kjenne igjen. I motsetning til brunsneglen, bærer den med seg et sneglehus som kan bli fire centimeter stort.

Sneglen har sannsynligvis kommet inn i landet sammen med importerte planter og jord, eller som blindpassasjer med andre varer. Den er vanlig i andre land i Europa, blant annet Danmark og Sverige.