Stakittgjerde i kolonihage. (Illustrasjonsfoto: Svanhild Blakstad)

Hekk i stedet for stakittgjerde?

Hei, bør jeg sette opp hekk i stedet for stakittgjerde mot naboeiendom? Ca 30 meter lang. Bor i Mo i Rana. Hva anbefaler du?

Hilsen Geir

Hei Geir

Det er jo mange forhold jeg ikke vet om, når jeg nå skal svare deg, men jeg får lage svaret litt oppdelt, og håpe jeg treffer med et av svarene alle fall i forhold til hva du kunne tenke deg.

Jeg tar utgangspunkt i en herdighetssone på 5-6. Jordsmonn/lysforhold har jeg jo ikke informasjon om, så da må du sjekke det i forhold til det du evt. velger.

For en klassisk hekk med flotte bær og høstfarger, vil jeg anbefale en Svartsurbær = Aronia Denne blir opptil 2 meter og kan klippes.

For en romantisk, blomstrende hekk, vil jeg anbefale Fjellsyrin = Syringa wolfii "San" Denne blir ca. 1-2 m høy og bør ikke klippes men må foryngelsesbeskjæres

For en "anderledes" hekk, vil jeg anbefale Brokbladet Kornell = Cornus alba "Elegantissima" Denne blir ca. 1,5 - 2 m høy og kan klippes, men er penest i fri utfoldelse.

For en stram og moderne (men også klassisk) hekk, vil jeg anbefale Alperips = Ribes alpinum. Holdes i den høyden du ønsker. Har unnselige blomster/bær og er en ren hekkplante. Kan også vokse i fri utfoldelse.

Lykke til med valgene. Husk de skal stå til type hus du har og at du skal ha tid til å gi de det evt. ettersynet og vedlikeholdet de trenger.

Vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen

www.hageplanlegging.no