Grav frem hytta i tide

En nedsnødd hytte kan få store skader, og nå maner forsikringsselskap hytteeiere til å finne frem snøskuffa.

- Mange tonn med snø kan gi store skader på hele konstruksjonen til familiehytta, sier skadesjef Yngve A. Høvig i Frende Forsikring i en pressemelding.

Tung snø og skader etter snøpress koster norske hytteeiere og forsikringsselskap mange millioner kroner hvert eneste år.

De siste tre årene har hver slik snøpress-skade i snitt kostet 50 000 kroner, viser analyser fra Frende.

Sjekk hytta før halvmeteren
- Allerede når snømengden nærmer seg en halv meter må du være oppmerksom, sier Høvig.

Hyttetaket bør måkes jevnlig gjennom vinteren. Selv om snøen daler lett blir den fort mange tonn tung når den pakker seg på taket. Mildvær og regn gjør situasjonen enda verre.

- Med tung snø risikerer du at konstruksjonen gir etter. Vi har flere eksempler på at hele bygningen kollapser, men mange av skadene ser vi på takutstikk og overbygg, sier Yngve Høvig. Han forteller om en rekke skader også på terrasser som ikke er dimensjonert for at store snømengder raser eller måkes fra tak.

- Kommer det mye snø, i kombinasjon med vind, blir det ofte skeiv belastning på takene. Da har spesielt eldre uthus og hytter med svak konstruksjon lett for å gi etter, sier takstmann Dag Skeivoll.

Slik måker du hyttetaket

- Ved store snømengder er det viktig å måke jevnt. Derfor bør du ikke måke den ene siden av taket ferdig først. Gjør unna litt på den ene siden før du begynner på den andre. Så går du frem og tilbake. Skjev belastning på taket kan være enda verre enn jevn, tung belastning, råder Høvig.

- Ellers bør du passe på hvor du kaster snøen. Ikke skyv det utfor kanten så det pakker seg foran vinduer, for eksempel. Pass også på at du ikke kaster store mengder snø ned på andre bygningsdeler som kan ta skade. Og husk å la det ligge igjen et lite lag med snø på taket, slik at du ikke skader taktekkingen, sier skadesjefen i Frende.

Har du ikke mulighet til å se til hytta selv, bør du alliere deg med naboer eller en vaktmestertjeneste.