Illustrasjonsfoto: Krister Sørbø / SCANPIX

- God start på boligåret 2019

2019 har startet med mange aktive boligsøkere, økende priser og rekordstor omsetning.

Det skriver eiendomsmegler Krogsveen i en pressemelding mandag.

Megleren skriver at de antar at prisene er opp med mellom to og tre prosent i januar. Dette skyldes, ifølge meldingen, at boligjegerne er tilbake etter juleferien, og eiendomsmegleren skriver at de aldri har hatt så mange interessenter som nå, med 33.500 registrerte boligsøkere.

Krogsveen omsetter, ifølge meldingen, normalt mellom 150 og 250 boliger i uken, hvorav 50 til 80 ligger i Oslo. Nivået for Oslo var i januar 2,2 unike budgivere per solgte objekt, noe som, ifølge meldingen, tilsier at det var budkonkurranse i flesteparten av omsetningene. I resten av landet var det i gjennomsnitt 1,6 budgivere per solgte objekt. Dette er høyere enn gjennom fjerde kvartal 2018, men like fullt på et nivå hvor om lag halvparten av salgene skjer etter forhandlinger med bare én budgiver. Markedet er med andre ord fortsatt selektivt, men riktig utgangspris og målrettet markedsføring bidrar til å få et godt salg i havn, skriver Krogsveen.

I januar har omsetningen i totalmarkedet steget fra samme måned i fjor med om lag fem prosent. I og med at det i 2018 var rekord i antall omsetninger, skriver Krogsveen at de ikke har opplevd større aktivitet i starten av et år enn i årets januar.

– Vi tror på et stabilt og godt marked for alle som skal bevege seg i boligmarkedet i 2019. Det er godt med boliger å velge mellom for alle som er på boligjakt, både bruktboliger og prosjekter som er under utvikling. Samtidig blir de fleste boliger som legges ut, solgt i løpet av en begrenset tidsperiode. Selger må likevel påregne noe lengre salgstid enn det vi har opplevd i enkelte perioder de senere år. Nøkkelen er at man har realistisk forventninger til pris, og dermed ikke går ut i markedet med for høye forventninger. Årene med ti prosent årlig boligprisvekst er forbi. Vi tror på en prisvekst på tre til fem prosent de fleste steder i landet i 2019, sier administrerende direktør i Krogsveen, Leif J. Laugen, i pressemeldingen.