Besøker du Glava i Askim, kan du nå ikke unngå å legge merke til de knallgule fasadeplatene på kontorfløyen til høyre for inngangen.

Glavatech satser stort med nytt fasadeelement

Glavatech er i ferd med å utvikle et ny måte energioppgradere hus på – og konseptet har fått navnet Front.

 – Vi er i ferd med å ta steget over fra utprøving til kommersialisering. Med navnet på plass begynner vi nå på en rekke piloter over hele Norge, samtidig som vi skal gjøre oss erfaringer for hvordan vi skal introdusere systemet på markedet, sier Ole-Jacob Huuse, daglig leder i Glavatech.

Ifølge Huuse representerer navnet både produktet og utviklingsprosjektet det springer ut av.

– Front er for det første en veldig tydelig beskrivelse av hva dette produktet er: Et fasadeelement som blir den nye fronten på huset eller kontorbygget ditt. I tillegg er jo dette en helt ny måte å energioppgradere hus på, der man får et enklere og raskere system for både etterisolering og ny fasade. Målet for hele prosjektet var å gå foran – eller i front, sier Huuse.

Askim tar Atlanterhavsveien

Besøker du Glava i Askim, kan du nå ikke unngå å legge merke til de knallgule fasadeplatene på kontorfløyen til høyre for inngangen.

5,7x4,2 meter av platene er dessuten preget med et bilde av en GLAVA-lastebil på Atlanterhavsveien.

På privatboligen som sto ferdig før sommeren 2018, består fronten av det isolerte og luftede fasadeelementet både av plater og mer tradisjonell stående og liggende trekledning i form av profilfreste tre-plater.

Nå venter en rekke nye piloter over hele Norge. Én av pilotene det jobbes mot, er i Longyearbyen på Svalbard.

– Det er en helt unik testarena siden vi får prøvd hvordan fasadesystemet fungerer under ekstreme værforhold, i et lukke samfunn som også har stor utfordring med energiforsyningen, sier Ole-Jacoob Huuse som legger til at de fortsatt er interesserte i flere piloter, deriblant næringsbygg.

– Vil redusere barriere hos boligeier
Også Enova har store forventninger til Front, og har innvilget 3,5 millioner kroner i støtte fra potten for ny miljøteknologi.

– Etterisolering og oppgradering av eldre boliger er viktige tiltak for å få flere til å øke energiambisjonene ved boligrehabilitering, og for økt innovasjon i byggsektoren som bidrar til redusert energi-, effekt-, og klimabelastning. Industrialiserte løsninger kan bidra til at helhetlige oppgraderingsprosjekter blir konkurransedyktige, sier Anna Theodora Barnwell, markedssjef Bygg og Bolig i Enova.

- Enova mener fasadeelementet Front vil kunne bidra til å redusere barriere hos boligeieren for å gjennomføre en slik oppgradering, og gi stor nytteverdi for både boligeier, byggebransjen og samfunnet, sier Barnwell.