Ronny Andresen, Norsk Gjenvinning og Tom Sørli, prosjektleder i Sagstuen AS. Foto: Adam Stirling
Ronny Andresen, Norsk Gjenvinning og Tom Sørli, prosjektleder i Sagstuen AS.

Sagstuen leverer isolerglass til Storebrand-prosjekt

Storebrand Eiendom er i gang med å pusse opp Grev Wedels plass 9 i Oslo. Her skal Sagstuen AS blant annet leverer isolerglass med integrerte solcellepaneler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Sagstuen har inngått en kontrakt på 21 millioner kroner med totalentreprenør Håndverkskompaniet, knyttet til renoveringen. De skal levere isolerglass med integrerte solcellepaneler i et 400 kvadratmeter stort overlys i bygget.

- Glass og Fasadeforeningen har sett et sirkulærøkonomisk potensial i prosjektet og har sammen med Sagstuen og Norsk Gjenvinning satt i gang et pilotprosjekt med formål om å øke gjenvinningsgraden for utskiftet bygningsglass, heter det i en pressemelding.

– Istedenfor at entreprenør og byggherre må avhende og betale for utskiftet glass som byggavfall, har Norsk Gjenvinning påtatt seg å hente 20 tonn glass-råvare og samtidig sikrer gjenvinningsbedriften at glasset blir til råvare for glassvatt til å dekke behovet i 15 eneboliger.

– Norsk Gjenvinning ønsker å bidra til utnyttelse av glass som råvare. Det er nå etterspørsel etter gode løsninger for å øke materialgjenvinningsandelen av avfall fra byggesektoren. I dette prosjektet ønsker vi å formidle mulighetene som ligger i fraksjonen glass, og som ofte havner på deponi, sier fagsjef i Norsk Gjenvinning, Ronny Andresen, i meldingen.

Overlyset er på 400 kvadratmeter og består av 252 glass. Glassene har to formater og ligger fasettert over de buede, bærende stålbjelkene. Det største formatet er 1.302 x 1.242 mm og vekten er 92 kilo.

De nye glassene i taket er spesialproduserte trelags isolerglass.

– Ytterste lag har monokrystalinske solceller, som dekker 25 prosent av glassoverflaten. Midterste lag er et fire millimeter klart glass. Det innerste laget består av to tilsvarende glass, laminert med EVA folie.

– Strømproduksjon fra solcellene i glasset er ca. 10.000 Kilowatt timer per år. Legger vi til strømproduksjon på andre solcellepaneler montert på taket, oppnår bygget energimerking B, sier prosjektleder Tom Sørlie i Sagstuen AS.

Powered by Labrador CMS