Gå på virtuell visning i ubygde OBOS-leiligheter

Boligbyggelaget OBOS åpnet tirsdag Norges første boligvisning med VR-briller (Virtual Reality-briller). Med Oculus Rift og spesialdesignede VR-modeller kan man nå få en helt ny opplevelse av fremtidige prosjekter.

25. november starter Norges første virtuelle boligvisninger. Ved hjelp av det aller siste innen VR-teknologi kan OBOS nå tilby komplette visninger av leiligheter som ikke vil stå ferdige før i 2016.

Even Jermstad (til venstre) og Arvid-Andre Rosvold i OBOS har god tro på virtuelle visninger.

VR-brillene er utviklet av Oculus Rift, og er i utgangspunktet designet med tanke på dataspill, men den Facebook-eide teknologien kan ha mange bruksområder. Visningsløsningen har blitt solgt inn for OBOS og utformet av selskapet OXX, mens Blår har levert 3D-visualiseringen.

– Vi ville være først ute med dette, forteller prosjektleder for OBOS’ Oculus Rift-prosjekt, Arvid-Andre Rosvold.

Virtuell visualisering

Sammen med prosjektdirektør for Stor-Oslo OBOS Nye Hjem, Even Jermstad, tar han imot Byggeindustrien i visningssenteret i Kværnerbyen. Her kan man allerede i pilotprosjektet gå på visning i tre forskjellige leiligheter i det kommende boligprosjektet Kværnerbyen Terrasse.

Jermstad tror virtuell visning raskt kan bli svært vanlig i nyboligsalg.

– Dette er veldig interessant for oss. Vi selger gjerne boligene i god tid før de er ferdige, og da kan det være vanskelig å vise kjøperne hva det er de velger. Om noen få år kan man kanskje sitte foran dataskjermen hjemme, og gå på visning, sier han.

Dagens virtuelle visningssenter benytter et par Oculus Rift-briller og en spillkontroll for å bevege seg rundt i leiligheten. I nær fremtid vil besøkende i senteret kanskje kunne benytte seg av avanserte 360 graders tredemøller kalt Omni.

– Men det vi har i dag er allerede noe av det beste som eksisterer på verdensmarkedet. Selv om dette er et såkalt developer-kit, er kvaliteten veldig god, påpeker Arvid-Andre Rosvold.

Rask utvikling

Illustrasjon: Blår

Illusjonen av å befinne seg inne i de virtuelle leilighetene er komplett med et synsfelt som flytter seg etter som man snur på hodet, ser opp eller ned, og modellene er detaljerte og overbevisende.

Visningene og boligsalget er i gang kun en måned etter at de involverte i prosjektet fikk prøve teknologien.

– Vi har fått et fantastisk resultat, og vi er veldig fornøyde. Dette ser vi for oss vil bli et viktig verktøy fremover, og det er ingen tvil om at vi vil følge utviklingen nøye, sier Even Jermstad.

– Snart vil man kunne gå på visninger i Bergen for leiligheter i Oslo, supplerer Arvid-Andre Rosvold.