Foredragsholdere som seniorrådgiver Knut Fredrik Rasmussen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet trakk en stor mengde kommunale planleggere og private utbyggere til kurs om arealplaner og utbyggingsavtaler.

Fullsatt sal da Akershus-kommunene og utbyggerne møttes til kurs

De omtrent 50 første påmeldte sikret seg plass allerede før programmet for kurset var klart. Onsdag møttes kommunale planmyndigheter og utbyggere for kursing i arealplaner og utbyggingsavtaler.

Omtrent 180 deltakere hadde stuet seg inne i Festsalen i Ingeniørenes hus i Oslo for å få med seg et program satt sammen av Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA), Norsk Eiendom og Akershus fylkeskommune.

By- og tettstedsutvikling i Akershus fylkeskommune, Eli Nakken Lindquist.

– Det er jo helt utrolig. Jeg tror kommunene har veldig stort utbytte av dette, og det blir tydelig når vi ser påmeldingene, sier fagansvarlig for by- og tettstedsutvikling i Akershus fylkeskommune, Eli Nakken Lindquist, til Byggeindustrien.

Onsdag var ansatte innen plan og bygg i Akershus-kommunene på plass, side ved side med sine egne lokale utbyggere for å høre noen av landets mest kunnskapsrike ressurser på arealplaner og utbyggingsavtaler dele sine betraktninger.

– Dette er både kompetansebygging og nettverksbygging. Vi bringer sammen veldig gode fagfolk som kommunene kan dra nytte av og som de ikke alltid kan få tak i på egen hånd, forteller Lindquist.

Blant foredragsholderne var seniorrådgiver Knut Fredrik Rasmussen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som redegjorde for noen av departementets tolkninger av bruken av utbyggingsavtaler, blant annet som en del av rekkefølgebestemmelsene i kommunale utbyggingsplaner.

Solid faggrunnlag

I tillegg til flere representanter fra kommunene, var også seniorplanleggere fra Asplan Viak, som har vært engasjert for å stå for den faglige utformingen av det arrangørene håper blir en nasjonal kursserie.

Administrerende direktør i Norsk Eiendom Thor Olaf Askjer var også en av foredragsholderne, og Askjer snakket tidligere i januar med Byggeindustrien om kurset.

– Både EBA og Norsk Eiendom har lenge vært opptatte av at planprosessene kan og bør gå bedre, og vi har drevet et stort næringspolitisk arbeid for å få til dette, først og fremst på nasjonalt nivå mot Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Under denne marsjen har vi oppdaget at én ting er at lovverket og forskriftene kunne vært bedre, men en annen ting er hvordan det praktiseres ut i kommunene, og også blant medlemmene av EBA og Norsk Eiendom. Hva om vi satte oss på skolebenken sammen og fikk en innføring i de samme tingene? Hypotesen er at planprosessene skal gå bedre når alle sammen får høre den samme lovforståelsen, men også får knyttet bekjentskaper, sa han da han møtte Byggeindustrien sammen med EBA-direktør Kari Sandberg.

Viktige møter

– Man skal ikke undervurdere betydningen av at folk kan sitte sammen og bli kjent. Det handler mye om mennesker også, påpekte Sandberg under intervjuet i januar.

Eli Nakken Lindquist sier seg helt enig.

– For oss er dette veldig viktig. Det er ikke alle kommunene som har like god kontakt med næringslivet, og ofte kan man bli sittende litt på sin egen tue. Her kan man treffe mange, og få en skikkelig dialog. Dette tror jeg er fint for næringslivet også, sier Lindquist.

Utbygger og styremedlem i EBA Oslo, Akershus og Østfold, Reinert Hersleth, forteller at kursdagen har vært nyttig for å klargjøre utfordringer, problemstillinger og fallgruver.

– Vi ser altfor ofte at prosjekter ikke blir realisert fordi man får ubalanserte og uforholdsmessige krav med tanke på infrastruktur. Det at både de som jobber med dette fra kommunen sin side, og vi som utbyggere, sitter i samme rom og kan ta de faglige diskusjonene sammen, gjør at vi sammen kan løse hvordan samfunnsutbygging på en bedre måte. Vi oppfatter det som at det er minst like mye læring for oss som kommunene, men det viktigste er å få tatt opp problemstillingene som gjør at prosjekter ikke blir realisert. Det taper jo både utbyggerne og kommunene på, sier Hersleth.