Taket på en tomannsboligen i Skålvik på Sotra Hordaland ble tatt av den sterke vinden mandag morgen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Full storm, såpeglatte veier og trafikkaos

Uværet som blåser over landet, skaper store problemer i trafikken. Utover mandagen kom det inn en rekke meldinger om flere ulykker på svært glatte veier.

Det er full til sterk storm, og i Nordsjøen blåste det orkan mandag morgen. I Sogn og Fjordane blåser det sørlig full storm på kysten og i fjellet, med perioder med sterk storm.

Det ventes kraftige vindkast i indre dal- og fjordstrøk. Nordfjord kan få vindkast på 35 til 40 sekundmeter. Natt til tirsdag ventes minkende vind og vindkast.

Værvarselet er omtrent det samme for Møre og Romsdal og Trøndelag, bortsett fra at der ventes det minkende vind og vindkast fra tirsdag morgen og formiddag.

– Dette er helt på grensen til ekstremvær, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt til NRK.

Mandag morgen rev vinden taket av en tomannsbolig på Sotra i Hordaland, og langs kysten veltet eller knakk trær.

Trafikkaos

– På et døgn er det meldt at det vil komme mellom 40 og 60 centimeter snø i Buskerud, Vestfold og Telemark mellom klokka 13 i dag og 13 i morgen, sa vakthavende meteorolog Bjart Eriksen ved Meteorologisk institutt til NRK mandag.

Det vil også falle store mengder snø i Oslo og Akershus, og også i sørlige deler av Oppland. I Rogaland og Agder vil nedbøren hovedsakelig komme som regn.

– Det vil merkes godt det neste døgnet, og vi regner med store trafikkproblemer, ikke bare på de store veiene, men også på småveiene. Det er veldig uvanlig at det kommer så mye snø på så kort tid, og jeg kan ikke huske sist det skjedde på Østlandet, sier Eriksen.

Ulykker

Mandag kjørte en personbil inn i plogen på en brøytebil i Kanada i Lier, og i Øvre Eiker ble tre personer skadd i en trafikkulykke, en av dem kritisk. Ulykken involverte en semitrailer, et vogntog og en personbil.

I Buevegen på Høg-Jæren veltet en semitrailer lastet med matvarer. Det lar seg ikke gjøre å berge traileren mandag, og den blir derfor liggende i grøfta til tirsdag, melder NRK.

På riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli er det innført kolonnekjøring, og i Nordland er det mange kansellerte ferje- og hurtigbåtruter. Riksvei 7 over Hardangervidda og E6 over Dovrefjell er stengt, melder Vegvesenet.

Europavei 16 over Filefjell var mandag den eneste fjellovergangen mellom øst og vest som var åpen.

Snødekt hovedstad

Meteorologisk institutt melder om 20 til 30 centimeter snø fra mandag til tirsdag i hovedstaden. Bymiljøetaten i Oslo kommune tror ikke de vil klare å brøyte bort all snøen raskt nok.

Vegvesenet ber bilister kjøre forsiktig fordi det er meldt vanskelige kjøreforhold i Oslo, Akershus og Østfold grunnet mye snø og stedvis sludd.