Bjørn-Osvald Skandsen

Fra leserne: Åpent brev til Nina Jensen

Hei Nina, hørte deg på radioen på fredag og må bare si jeg synes dere gjør en knalljobb med å sette miljøvern på agendaen. Jeg er en av mange som tar dette med miljø på største alvor. Men jeg har et innspill i debatten som jeg mener er viktig.

Bjørn-Osvald Skandsen

Er utdannet sivilingeniør innen termodynamikk ved NTNU og har en MBA i markedsføring fra NHH. Han har jobbet med ventilasjon og industriell markedsføring siden 2000 i ulike selskaper, og leder i dag GKs markedsarbeid i Norge. I 2016 gikk han inn i hovedstyret til VVS-foreningen som er en ideell organisasjon for alle som jobber med ventilasjon og inneklima i bygg.

Det snakkes mye om havvindanlegg og solceller for tiden.

Det er også viktig, men vi risikerer å glemme det egentlige problemet: At forbruket må reduseres.

Det er som kjent smartere å fjerne årsaken til problemet enn å kompensere med mottiltak. Kanskje må vi gjøre begge deler, men dersom jeg må prioritere, ville jeg heller brukt pengene på å redusere behovet - ikke øke kapasiteten ved å bygge store anlegg med unødvendige naturinngrep.

Vi har nemlig alt av teknologi som skal til. Enkelt sagt kan vi regulere varmen slik at den slås av når den ikke trengs, vi kan styre lyset etter behovet og benytte energieffektive LED-lamper, vi kan redusere bruk av el til oppvarming ved å installere varmepumper, og vi kan benytte solfangere til å produsere varmt tappevann store deler av året. Prinsippene er ganske enkle, men krever helhetlig tenking og riktig bruk.

Og for å ta noen tall. Enova oppgir at det er 130 millioner kvadratmeter næringsbygg i Norge og at snittbehovet er 264 kWh/m2 per år. Dersom vi konservativt tar mål av oss om å redusere behovet med en tredel, noe vi vet er full mulig, vil det årlige behovet i norske næringsbygg reduseres med 10 TWh. Det er tilnærmet det samme som hele Oslo bruker på et år.

Strømmen er en edel vare, alt for edel til å bruke til oppvarming. Kan vi benytte andre kilder til dette har vi mer enn nok strøm til å drifte PCene , kaffetrakterne, gatelysene og EL-bilene i lang tid fremover.

Fortsett det gode arbeidet, men snakk gjerne mer om verdien som ligger i energisparing. Vi er for få som snakker om dette i dag. Bli en av oss.