Haga og regelverket

Statsråd Åslaug Haga er i hardt vær om dagen. Hver eneste dag kommer det nå nye saker som viser at familien har hatt et noe lettvint forhold til lov og bestemmelser bl a i byggesaker. I og for seg er hver sak bagatell-messig, men når man ser alle sakene i sammenheng begynner alvoret å sige inn. Her snakker vi om akademisk utdannede mennesker som ikke kan skylde på at de ikke kan lese og skrive - eller at de ikke har forstått regelverket.

 

Det må være slik at ledende politikere må være veldig varsom med hva de til en hver tid foretar seg. De er med på å å utforme lover og regler - og da må i alle fall de lære seg til å forholde seg til og leve med disse reglene.

Haga har i en særstilling sittet i slike stillinger - og når det avdekkes at mange av de brudd på regelverket har skjedd innenfor felt hvor hun som statsråd har hatt det øverste ansvaret, må det få konsekvenser.

Statssekretær Fatma Jynge måtte gå på dagen etter at det var avdekket byggerot - og hun var ikke i posisjon da dette regelbruddet pågikk. Skal det være noen lunde likhet mellom Kong Salamo og Jørgen Hattemaker må konsekvensene for Haga bli de samme.

Vi ser utrolig mange positive trekk med Åslaug Haga som opplagt har vært en av regjeringens sterkeste kort. Men når tilliten forsvinner har enhver politiker et fryktelig problem. Dette har også noe med gangsyn å gjøre.
Pressen ulveflokk har igjen samlet seg. Det kan man selvsagt kritisere - men når det avdekkes nye ulovligheter nærmest hver enste dag - er det også andre som har et problem.

Man kan saktes si som en gammelkar på Nordmøre som skulle forsvare broren sin: "Han lyg ikkje, men hain tala berre litt romsleg". Men et slikt forsvar hjelper ikke en statsråd, dessverre.