Miljøoversikt for alt vann i Norge

Nettstedet Vann-Nett viser miljøtilstanden for alt norsk vann. For første gang er all tilgjengelig miljøinformasjon om elver, innsjøer, grunnvann og kystvann samlet på et sted i Norge.

 

Her kan alle som ønsker det få oversikt over hele landet, eller velge ut sitt lokale fiskevann blant de 16 000 vannforekomstene i Norge. Det er også mulig å velge ulike tema som forurensning, fysiske inngrep og biologiske påvirkninger, og få oversikt over hvilke sektorer som påvirker vannet.

Forsuring, overgjødsling, fysiske inngrep, miljøgiftutslipp og fremmede arter er blant de viktigste miljøbelastningene på vann i Norge.

Bakgrunnen for å opprette Vann-Nett er vannforskriften som gjør EUs rammedirektiv for vann gjeldende i Norge. Målet er at alt vann skal ha best mulig miljøforhold. Der miljøtilstanden er usikker eller for dårlig, skal det følges opp gjennom overvåkning og miljøforbedrende tiltak.

Både EU-direktivet og den norske vannforskriften legger opp til åpen informasjon om miljøtilstanden, og mulighet for alle til å medvirke i vannforvaltningen der de bor. Vann-Nett oppdateres og forbedres kontinuerlig, og publikum oppfordres til å komme med innspill. Juni måned er en testfase for Vann-Nett.

Norges vassdrags- og energidirektorat har hatt hovedansvar for utvikling og drift av Vann-Nett, i samarbeid med Statens forurensningstilsyn og Direktoratet for naturforvaltning.