12. mars er det duket for den andre konferansen i sitt slag, arrangert av NTNU og SINTEF. Bildet er fra ZEN-konferansen 2018. Foto: Stig Larssæther

Fokus på nullutlippsområder på ZEN-konferansen

Hvordan kan vi planlegge og realisere fremtidens nullutslippsområder, spør arrangørene for ZEN-konferansen seg.

Målet med FME ZEN (Forskningssenter for nullutslippsområder i smarte byer) er å utvikle løsninger for fremtidige bygninger og nabolag uten klimagassutslipp. På ZEN-konferansen 2020 12. mars i Trondheim vil deltakerne få presentert nye resultater fra forskningen ved senteret og møte aktører fra byggenæringen og energibransjen, samt politikere og forskere, skiriver arrangørene SINTEF og ZEN i en pressemelding.

Mye har skjedd siden senteret ble opprettet i 2017. Det er gjennomført en rekke case-studier, og flere av senterets ni pilotområder er i ferd med å realiseres. Blant annet er skole og barnehage ferdig bygget på Ydalir, Campus Evenstad har fått toveis elbillading (V2G) og batteri, og Zero Village Bergen har endelig fått klarsignal.

– I ZEN jobber framoverlente aktører i næringsliv, kommuner og myndighetsorganer tett sammen med forskerne for å finne de beste løsningene for nullutslippsområder i smarte byer, sier senterleder Arild Gustavsen.

Temaer på konferansen vil være:

  • Nullutslippsområder: Ressursutnyttelse på områdenivå
  • Delingsøkonomi: Fleksibel og bærekraftig design
  • Samspillet mellom lokale og sentrale energiløsninger: Regulatoriske hindringer og muligheter
  • Offentlig anskaffelse: Hvordan legge til rette for offentlige innkjøp innen nullutslippsområder?
  • Samarbeidet mellom bygg- og energisektoren for å realisere nullutslippsområder

Dato: 12. mars 2020
Sted: Radisson Blu Royal Garden Hotel, Trondheim