Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Flomfaren på vei ned

Flomvarselet for Vest- og Midt-Norge er senket fra nest høyeste farenivå til nivå to i alle fylker bortsett fra Oppland.

Flomfaren er fortsatt på nivå tre i Oppland. Men ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har stigningen i vannføringen i Gudbrandsdalslågen avtatt de siste timene.

– Flomtoppen i Lågen er høyst sannsynlig nådd, sier vakthavende hydrolog Tuomo Saloranta i NVE til Gudbrandsdølen Dagningen onsdag.

Saloranta tror vannføringen allerede er på vei ned, etter å ha steget 70-80 centimeter det siste døgnet.

De siste værprognosene viser at det meste av regnet som kommer onsdag vil komme sør for Mjøsa og dermed ikke påvirke vannføringen i stor grad.

Flomutsatte områder

Tidligere denne uka gjorde Meteorologisk institutt målinger som viste at det har kommet mindre regn enn ventet i de flomutsatte områdene på Vestlandet.

NVE hevet derfor flomvarselet til nivå tre i Møre og Romsdal, Buskerud, Telemark, Aust-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Nå har NVE satt flomvarselet til nivå to.

Fordi det regnet mest i og rundt Bergen, og ikke i indre strøk, minsket faren for storflom.

Liten storm

Onsdag og torsdag ventes kraftig vind på kysten av Vestlandet sør for Stad, melder Meteorologisk institutt.

Utover ettermiddagen er det varslet sterk kuling og liten storm på kysten i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Torsdag morgen vil vinden minke.