FORHANDLINGSSTART: Forhandlingsleder  Per Skau med delegasjonen fra Fellesforbundet til venstre møtte forhandlingsleder Siri Bergh og delegasjonen fra Byggenæringens landsforening til oppstart av årets lønnsforhandlinger. Foto: Svanhild Blakstad

Fellesoverenskomsten for byggfag: Lønnsoppgjøret er i gang

Torsdag møttes Byggenæringens Landsforening (BNL) og Fellesforbundet til forhandlingsstart for Fellesoverenskomsten for byggfag på Næringslivets Hus i Oslo.

Oppgjøret skulle opprinnelig gjennomføres i mars, men ble utsatt på grunn av koronasituasjonen. Det var strenge smittevernrestriksjoner da Byggeindustrien var tilstede idet partene gikk til forhandlingsbordet torsdag formiddag. Delegasjonene er også krympet sammenlignet med det som er vanlig i en normalsituasjon.

Årets lønnsoppgjør er et forbundsvist oppgjør der konkurranseutsatt industri forhandler rammene for oppgjøret. Forhandlingene mellom Fellesforbundet og Norsk Industri startet mandag og brøt samme dag. Byggenæringen starter 6. august for Fellesoverenskomsten for byggfag, og det er avsatt to dager til forhandlinger.

– Dette blir et svært krevende oppgjør. Vi er i en helt spesiell situasjon med koronakrisen som bakteppe. Selv om våre bedrifter i stor grad til nå har klart å holde hjulene i gang, er krisen langt fra over, sier Siri Bergh, forhandlingsleder for BNL og direktør for arbeidspolitikk og HMS i BNL.

Bergh peker videre på at heller ikke BNLs bedrifter har blitt skjermet for permitteringer og ordrenedgang i denne tiden.

– Vi frykter uvissheten fremover. Vår næring er kroppen og halen på denne krisen. Det spises av ordrereserver som fremtiden er tuftet på, og dette innebærer en enorm usikkerhet for bedriftene for høsten og det kommende år. Dette må få konsekvenser for årets lønnsoppgjør, sier Bergh.

Her er BNLs forhandlingsdelegasjon:
Siri Bergh, BNL (forhandlingsleder)
Eirik Gjelsvik, Backe
Tommy Karlsen, Betongbygg
John-Ivar Mejlænder Larsen, Peab
Kjell Nilsen, Nor - Tre
Jan Erik Bentzen, Sigfred Bentzen & Sønn
Thomas Jørs, Chr. M. Vestrheim
Benth Eik, Block Watne
Iselin Bauer Seeberg, BNL
Iwona Kilanowska, BNL
Eirik Utstumo, BNL
Anita Hegg, BNL

Fellesforbundets forhandlingsdelegasjon:
Per Skau (forhandlingsleder)
Morten Solbrekke
Eddy Henningsen
Ørjan Reinholdsson
Marie Slåen Granøien
Frank Heine Jensen
Kjetil Grønsberg
Jan Petter Gurholt
Odd André Olsen
Kenneth Olderøien
Magnus Alstadsæter
Julie Wilhelmsen
Petter Vellesen
Jan Ørnevik
Joakim Gebhardt
Trygve Skogseide

Her er BNLs krav:
BNLs krav til tariffrevisjon FOB 2020 .pdf

Her er Fellesforbundets krav:
Kravdokument Fellesforbundet FOB 6.august 2020.pdf