Jølster kommune er nå en del av Sunnfjord kommune. Nå viser det seg at en rekke byggesøknader i gamle Jølster har vært ubehandlet, flere av dem i rasfarlige områder. Foto: Google maps

Etter kommunesammenslåingen ble det avdekket avvik i 389 byggesaker - 66 boligbygg kan være ført opp i rasfarlige områder

Innbyggere i gamle Jølster kommune kan siden 2008 ha satt opp bygg i rasfarlige område i Jølster uten at de var klar over at de ikke hadde gyldig byggetillatelse fra kommunen.

Det var NRK Vestland som meldte om den spesielle byggesaken som kom til overflaten etter at Jølster kommune gikk inn i nye Sunnfjord kommune.

Ifølge NRK har det vist seg at 389 av 931 byggesøknader fra 2008 til 2019 er ubehandlet. Av disse igjen er 123 byggesaker i rasfarlige områder.

Ifølge NRK kan flere av innbyggerne ha handlet i god tro.

66 boligsaker i rasfarlige områder

Kommunaldirektør i Sunnfjord kommune, Ole John Østenstad, opplyser til Byggeindustrien at de i løpet av fredagen har funnet ut at 66 av de 123 sakene som gjelder rasutsatte strøk dreier seg om boligbygg.

Noen av de 66 boligsakene gjelder påbygg, andre saker er nye boligbygg. Nå tråkler vi oss gjennom sak for sak for å få full oversikt, sier Ole John Østenstad til Byggeindustrien.

De fire kommunene Førde, Gaular, Naustdal og Jølster ble ved årskiftet slått sammen til Sunnfjord kommune. Allerede i januar fikk ledelsen i den nye kommune mistanker om at noe ikke stemte i porteføljen til Jølster.

Avvikene ble oppdaget i forbindelse med en gjennomgang av grunnlaget for eiendomsskatt.

Vi oppdaget saker som ikke var registrert i arkivet, sier Ole John Østenstad.

Trist og overraskende

Overfor Byggeindustrien karakteriserer han saken som både trist og overraskende.

Jeg har ikke opplevd noe lignende noen gang. Men vi er innstilt på å gå gjennom alle tiltakene, sak for sak, og så er målet å formalisert og avsluttet dem på en god måte for de personene dette gjelder. Nå er det viktigste for de som har bygd eller byggemeldt saker at de vet at alt det formelle er i orden, sier Østenstad.

– Men det hjelper vel lite om det formelle er i orden dersom et ras skulle gå i et rasutsatt område?

– Nei, og det er derfor vi tar de sakene som gjelder rasutsatte områder først. Vi må finne ut hvilke rapporter, undersøkelser og vurderinger som ligger til grunn for de byggene som er kommet opp, og skulle det vise seg at alt ikke er på plass, så må vi forfølge det, sier Østenstad.

– Og da kan det være aktuelt å få opp for eksempel rassikring for dem det gjelder?

Dersom det er sånn at det er vi som har gjort feil, så hviler det et tungt ansvar på kommunen. Dersom feilen ligger hos de som har byggemeldt og søkt, så blir det et annen sak. Hvem som har ansvaret, er spørsmålet må vi få klarhet i nå, sier Østenstad.

Rasutsatt kommune

Byggeindustrien har forsøkt å få en kommentar fra tidligere rådmann og ordfører gamle Jølster kommune, men ikke lykkes med å få kontakt. De ønsket ikke å kommentere saken overfor NRK.

De siste årene har det gått flere store ras i Jølster. Senest i fjor sommer omkom en mann da et boligområde ble et boligområde delt i to.