Ill: MIR/fantasticnorway.no/Erlend Blakstad Haffner / NTB scanpix

Et skritt nærmere AUF-landsbyen på Utøya

Striden rundt minnesmerket på Utøya er blitt viet mye oppmerksomhet. Mindre er blitt skrevet om den nye AUF-landsbyen på øya i Tyrifjorden.

Mandag skal kommunestyret i Hole ta stilling til den endelige justerte reguleringsplanen for Utøya. Rådmannen innstiller på en positiv behandling.

– Det er ikke byggesaken kommunestyret skal ta stilling til, men planen som legger rammene for det vi senere kan søke om å bygge, sier arkitekt Erlend Blakstad Haffner til NTB.

Det politiske torget

AUF vil markere at Utøya er tatt tilbake ved å la den nye bebyggelsen synes mellom furutrærne og opp over åskammen. Ungdomsorganisasjonen vil etablere en helhetlig landsby som ligger sentralt på øya – med gater, torg og plasser. Det politiske torget blir landsbyens sentrum. Torget skal omsluttes av tre bygninger og ha utsikt mot øst. Bygningene vil blant annet romme konferansesal med plass til 600 personer, resepsjon, kjøkken og matsal samt overnattingsplass for 150 personer, fordelt på hele registeret fra dobbeltrom til åttemannsrom. Overbygde uteområder vil bli byd i tilknytning til torget, samt et tolv meter høyt tårn.

Låven og stabburet skal bygges opp igjen og ha overnattingsplass til 48 gjester. Når alt står ferdig, er målet å kunne arrangere konferanser og leirvirksomhet på Utøya i større deler av året enn tilfellet har vært hittil.

Lang ferd

Blir reguleringsplanen vedtatt, er det en lang ferd som nærmer seg en lykkelig slutt.

– Vi har vært gjennom en prosess siden 2012 der prosjektet er blitt revidert og forenklet. Går planen gjennom, følger en prosess der vi søker om å oppføre ny bygningsmasse, sier Blakstad Haffner.

Arkitektkontoret Fantastic Norway var opprinnelig ansvarlig for prosjektet. I dag er det Blakstad Haffner Arkitekter som har ansvaret for at Utøya får en AUF-landsby.

Ferdig I 2015

Daglig leder for Utøya, Jørgen Frydnes, sier til NTB at dersom alt går som det skal, vil landsbyen stå ferdig sommeren 2015.

– En eventuell byggesak kommer ikke inn til kommunen før etter sommerferien, mens byggestarten er planlagt til høsten, sier han.

Et mål med oppgraderingen er at konferanse- og leirvirksomheten på Utøya kan foregå i en større del av året enn tidligere.

22. juli-fondet har til nå mottatt om lag 40 millioner kroner til byggeprosjektet på AUF-øya.