<p>Øvre Forsland kraftverk ligger nydelig til på fjellet på Helgeland (foto: Bjørn Leirvik).</p>Foto: Bjørn LeirvikFoto: Bjørn LeirvikFoto: Bjørn Leirvik

Er dette verdens vakreste kraftanlegg?

Øvre Forsland kraftverk, som ligger inne på fjellet på Helgeland, kommer definitivt høyt oppe på listen.

Norge, et land som får mer enn 80 prosent av sin elektrisitet fra vannkraft, har fått økt sin fornybare kapasitet ytterligere i form av et Kebony-kledd 30 GWh kraftanlegg.

Anlegget ligger dypt inne i fjellet på Helgeland like oppunder polarsirkelen. Regionen er kjent for en unik kystlinje og spektakulære fjellformasjoner. Arkitektene ønsket at anleggets utseende skulle være inspirert av og reflektere landskapet, og samtidig være en attraksjon for turister i dette naturområdet.

− Anlegget er utformet for å reflektere særtrekk i landskapet, der ligger ved elveleiet i en lysning i granskogen. Den viktigste inspirasjonen var vertikaliteten og uregelmessigheten grantrærne utgjorde, sier Robin Söderkvist fra Stein Hamre Arkitektkontor i en pressemelding fra Kebony.

Han opplyser at Kebony-kledningen vil over tid få en grå patina som samvirker med omgivelsene. Holdbarhet og minimalt vedlikehold gjør den dessuten egnet til avsidesliggende steder.

Sammen med utstrakt bruk av stein, skifer og glass på utsiden av bygningen, er Kebony trevirke brukt i bygningens kledning. Kebony ble valgt først og fremst for sin skjønnhet og sine slitesterke kvaliteter, men bærekraft var også av avgjørende betydning for arkitektene.

Kebony er et norsk produkt, produsert ved hjelp av bærekraftig furu, som er herdet med en bio-basert prosess som resulterer i et slitesterkt, holdbart og vedlikeholdsfritt produkt.

Kraftverket eies av Helgelands Kraft, en stor produsent av vannkraft i Nord-Norge. Fra 2008 har de satt i gang flere nye vannkraftverk, alle med vekt på miljøvennlighet og ønske om at byggverkene passer inn i omgivelsene, samtidig som de skal kunne fungere som attraksjoner og turmål.

− Valg av et naturlig materiale er viktig for å redusere påvirkningen på det visuelle miljøet, og Kebony-tre gir styrke og holdbarhet som tropisk trevirke uten å forårsake miljøødeleggelser. Det gir ytterligere et nivå av økologisk legitimitet til de 1.600 boligene som vil få fornybar kraft fra verket, fastslår Adrian Pye fra Kebony.

Informasjon om prosjektet:

Arkitekt: Stein Hamre Arkitektkontor AS

Sted: Helgeland, Norge

Byggherre: Helgelands Kraft AS

Structural Engineer: Sweco

Lysdesign: Stokkan Lys/Stein Hamre Arkitektkontor

Bruttoareal: 150 kvm