Konsernsjef Arne Giske i Veidekke har grunn til å smile etter årets tredje kvartal.

Er det rart Veidekke-sjefen smiler?

Torsdag leverte Veidekke tidenes kvartalsresultat og på få dager er tre kontrakter til en totalverdi på rundt én milliard kroner signert.

«Hyggelig å se alle sammen. Håper alle sammen har hatt en fin høst, for det har vi har hatt».

Slik hilste Veidekkes konsernsjef Arne Giske sine ansatte da han fortalte om entreprenørkonsernets kvartalsresultater på en fellessamling torsdag morgen.

Giske er tydelig stolt av hva entreprenørgiganten har prestert i tredje kvartal.

– Det er mange ting som skjer om dagen og utsiktene er gode, både i Norge, Sverige og Danmark, sier Arne Giske.

En milliard på få dager

Aldri før har selskapet gjort det skarpere i et kvartal, og framtidsutsiktene ser også lyse ut for entreprenørkonsernet som de siste dagene har offentliggjort storkontrakter på rekke og rad.

På Tullinløkka skal Veidekke bygge et nytt universitetsbygg for 528 millioner kroner for byggherren Entra.

I tillegg ble det nylig kjent at Veidekke også skal i gang med et nytt stort boligprosjekt på Løren og samt et boligprosjekt i Hagastaden i Stockholm.

Til sammen har kontraktene en verdi på over én milliard kroner.

– Vi går ut av kvartalet med solid ordrebeholdning på 25 milliarder kroner, og de gode resultatene vi nå ser kommer som en følge godt arbeid på ordresiden - både i Norge og Sverige - de to siste årene, sier Arne Giske.

Den totale omsetningsveksten i tredje kvartal er på hele 25 prosent, mens resultatveksten er på rundt 30 prosent.

– Ser vi tolv måneder tilbake så har vi markant omsetningsøkning fra 24,5 milliarder til nesten 29 milliarder. Og vi ser dessuten en god resultatvekst i tilsvarende periode. Det er vi naturligvis stolte av, sier Giske.

Asfalt fra Oslo til Palermo

Også på industrifeltet har de fleste virksomhetsområdene levert sterke resultater - både i tredje kvartal og så langt i 2016.

Dette er også en del av Veidekke-konsernet som er sterkt vekst.  Asfalt, der Veidekke er dominerende med en tredjedel av det norske markedet, er en av de sterke driverne.

– Vi la til sammen 2,5 millioner tonn asfalt fra mai til september. Det tilsvarer avstanden fra Oslo til Palermo. Da snakker vi om en vei med fire centimeters tykkelse og åtte meters bredde, og et arbeid som blir gjort av 120 utleggerlag i løpet av noen få sommermåneder. Det er ganske ekstremt, sier Arne Giske.

Også innen pukk og grus er Veidekke ledende med en markedsandel på 10 prosent.

– Vi har 28 produksjonssteder som til sammen leverer åtte millioner tonn pukk og grus. Det utgjør til sammen 166.000 lastebillass og sier noe om omfanget, sier han.

Varsler snuoperasjon på drift og vedlikehold

Men selv om det er mye å glede seg over i Veidekke om dagen, er det likevel noen områder som ikke har levert tilfredsstillende resultater.

Entreprenøren har slitt med lønnsomheten på flere drifts- og vedlikeholdskontrakter.

Veidekke har derfor gjort tapsavsetninger på 30 millioner kroner i tredjekvartal på fire driftskontrakter som utløper i 2019.

Ifølge Giske er selskapet nå i gang med en restrukturering  av denne delen av selskapet.

– Drift og vedlikehold er et interessant marked og strategisk viktig for oss. Derfor har vi nå satt inn mange dyktige personer som skal foreta denne snuoperasjonen, sier Giske.