Det skulle være et havvindprosjekt som skulle bidra til elektrifisering av oljeplattformene. Nå er Trollvind utsatt på ubestemt tid. Foto: Carina Johansen / NTB
Det skulle være et havvindprosjekt som skulle bidra til elektrifisering av oljeplattformene. Nå er Trollvind utsatt på ubestemt tid. Foto: Carina Johansen / NTB

Equinor utsetter videre utvikling av Trollvind på ubestemt tid

Havvindprosjektet Trollvind blir utsatt av Equinor på ubestemt tid. Det skyldes blant annet manglende tilgjengelighet på teknologi og høy kostnadsinflasjon.

Manglende tid til å levere etter plan er også en grunn for avgjørelsen.

– Dessverre ser vi ikke lenger noen mulighet til å levere på vårt opprinnelige initiativ med å ha en flytende havvindpark i drift i god tid før 2030, sier leder Siri Espedal Kindem for Fornybar i Norge i Equinor.

Da Equinor i fjor lanserte Trollvind, var målet en investeringsbeslutning i 2023 og byggestart i 2027. Allerede i april ble disse planene utsatt. Vindturbinene på Trollfeltet skulle levere strøm til Kollsnes – som både skulle gi lavere priser i bergensområdet og bidra til å elektrifisere oljeplattformene.

Equinor skriver i pressemeldingen at det er kraftig økende kostnader i hele verdikjeden, og at det derfor er umulig å realisere prosjektet uten noen form for støtte. I tillegg vil teknologi som lå til grunn for konseptet, ikke være tilgjengelig som planlagt.

– Har ikke bedt om subsidier

Selskapet har tidligere lagt til grunn at det kunne produsere strøm til under én krone per kilowattime, og det ikke ville være behov for annen finansiell støtte. Til DN sier fornybarsjef Pål Eitrheim at Equinor ikke har bedt om subsidier. Hvor mye selskapet eventuelt ville hatt behov for, vil han ikke kommentere.

– Det er så store summer at det ikke ville vært forsvarlig. Når forutsetningene ikke lenger er til stede fordi kostnadene har gått den veien de har gjort, ville vi ikke be om støtte. Vi har hatt god dialog med politikerne, både sentralt og ikke minst lokalt, og de er kjent med våre vurderinger.

Equinor forbereder seg nå til budrundene for utbygging på Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord, som regjeringen nylig lyste ut. Selv om Trollvind nå er lagt på is, mener Eitrheim at de langsiktige mulighetene for havvind er gode.

– Beslutningen på Trollvind rokker ikke ved min tro på at energiomstillingen vil bevege seg med stor hastighet, men det er ingen som vil lykkes med alt. Det vil være eksempler på prosjekter som ikke videreføres, slik vi så i dag, sier han.

Departementet ønsket prosjektet velkomment

Statssekretær Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i Olje- og energidepartementet synes det er trist at prosjektet er utsatt på ubestemt tid.

– Vi ville legge til rette for at det ikke skulle være regulatoriske barrierer for dette prosjektet, og registrerer nå at det er kostnadene og teknologien som setter en stopper for det, sier Bjelland Eriksen til DN.

Han mener Norge har gode forutsetninger for å drive med havvind både på grunn av erfaringen innen offshore og fordi vi har en sterk leverandørindustri.