Illustrasjonsfoto: Geilo Tomteservice / Statens vegvesen
Illustrasjonsfoto: Geilo Tomteservice / Statens vegvesen

Entreprenørene konkurrerte på arbeidsvilkår og utslipp – Mesta kom best ut

Mesta har det beste av i alt fem tilbud på drift av riksveiene i Gjøvikområdet og på Romerike. Dette er Norges første veidriftkontrakt der arbeidsvilkår og reduksjon i klimagassutslipp er avgjørende i tildeling av kontrakten.

Etter at Statens vegvesen har evaluert tilbudene som har kommet inn på Gjøvik-Romerike-kontrakten, har Mesta fått høyest poengsum på alle kriterier, og har i tillegg lavest pris av alle, opplyser Statens vegvesen

– I konkurransen om å få drifte riksveiene i Gjøvikområdet og på Romerike, teller pris kun 30 prosent mens andre kriterier som CO2-reduksjon, arbeidsvilkår, kompetanse og beredskap til sammen teller 70 prosent. Selv om det er den tilbyderen med laveste pris som ligger best an i denne konkurransen, har ikke prisen vært avgjørende, sier prosjektleder i Statens vegvesen, Mizanur Rahaman.

Best på arbeidsvilkår, CO2-utslipp og beredskap

I konkurransen om Gjøvik-Romerike-kontrakten har tilbyderne konkurrert på blant annet mest mulig reduksjon i CO2-utslipp, optimal beredskap og best mulig arbeidsvilkår for egne og underentreprenørenes ansatte.

Mesta har i denne konkurransen forpliktet seg til å kutte CO2-utslippene med 29 prosent fra første år, og opp til 40 prosent i siste år. I tillegg vil de levere en utrykningstid ved hendelser som er 30 prosent bedre enn kravene i kontrakten. Mesta vil også forplikte seg til å ha markedsledende arbeidsvilkår og sidestille sine egne og underentreprenørenes ansatte, skriver Vegvesenet i meldingen.

Femårig kontrakt

Kontrakt «9106 Gjøvik-Romerike 2022-2027» omfatter drifts- og vedlikeholdsoppgaver på E6 Gardermoen-Kolomoen, riksvei 4 Mjøsbrua-Gjelleråsen, E16 Kongsvinger-Kløfta og E16 Gardermoen-Jevnaker, totalt 445 kilometer.

Kontrakten trer i kraft høsten 2022 og varer i fem år, med mulighet for inntil tre års forlengelse, opplyser Vegvesenet.

Ambisiøse tilbud

– Vi er glade for at samtlige tilbydere som har vært med konkurransen om Gjøvik-Romerike-kontrakten har levert gode og ambisiøse tilbud. Det viser at bransjen har både kompetanse og vilje til å levere på våre klimakrav, sikre best mulig arbeidsvilkår og levere god kvalitet på tjenestene, sier Rahaman.

Entreprenørene leverte inn følgende pristilbud, og ble rangert i denne rekkefølgen etter evaluering av alle kriterier og pris (total poengsum i parentes):

1. Mesta: 435,621 millioner (100 poeng).

2. Veidekke: 499,013 millioner (74,1 poeng).

3. Svevia: 467,474 millioner (66 poeng)

4. Vaktmesterkompaniet: 565,656 millioner (62,5 poeng)

5. Risa: 536,550 millioner (58,8)

Beste tilbyder til konkretiseringsfase

Nå skal Statens vegvesen kontrollregne tilbudene. Den beste tilbyderen blir invitert til en konkretiseringsfase. Kontrakten blir etter planen signert tidlig denne våren, opplyser Vegvesenet.