Entreprenørdagen: - Se på andre bransjer for å lykkes med digitalisering

Shahyan Khan i Pinq Mango Capital Partners understreket at det er veldig viktig at byggenæringen følger med på hva som skjer i andre bransjer for å komme styrket ut av den digitale transformasjonen.

Khan jobber med digitalisering og transformasjon i mange svenske selskap, og på Entreprenørdagen kom han med klare anbefalinger for hvordan byggenæringen må forberede seg på den digitale transformasjonen som er i full gang.

Han understreket at selv om bygg og anlegg ligger langt fremme på digitalisering på noen områder, så ligger man langt bak på andre.

- Mer enn BIM og AR

- Jeg tror det kommer mye mer enn bare BIM og AR, og nøkkelen er å se hva som skjer utenfor bransjen, sa Khan.

Han viste til finanssektoren i nabolandet vårt, hvor de tradisjonelle aktørene de siste årene har blitt utfordret av nye selskap, som etter hvert har konkurrert dem ut innen sine nisjer.

- Man digitaliserer alt som har vært analogt, og det er der den store verdigevinsten ligger. Det er det som hendt i mange bransjer.

Lær av andre

Khan har også klare anbefalinger om hva som skal til for å lykkes, og nøkkelordene er lær av andre, modernisere og så må man våge.

- Disse tre områdene er gjennomgående trender i alle de industriene jeg møter. De som lærer best, er de som ser på andre bransjer. Økosystemene som nå bygges opp, blir sterkere og sterkere. Det ser man på de selskapene som leder vei, sa svensken.

Han roset Construction City, og mente at dette er den eneste måten å jobbe på for å komme videre.

- De som virkelig tør å stole på og prøve det nye i styrerommet og når beslutningene tas, er de som lykkes. Verden bygges på forandringer, og risikoen ved å ikke gjøre noe blir større. Man skal gjøre feil, og teste nye ting. Å mislykkes hele tiden må være ok, poengterte Khan.