Markedssjef for bygg og energisystem i Enova, Anna Barnwell. Foto: Enova

Enova: Rekordinteresse for energi- og klimatiltak i norske boliger

Oljefyringsforbudet, høye strømpriser og en solrik sommer fører til rekordpågang hos Enova.

Aldri før har Enova registert så høy aktivitet hos boligeierne som i august 2018, skriver det statlige foretaket i en pressemeldingmandag.

– August ble en rekordmåned på alle måter. Vi har aldri mottatt så mange registreringer, og vi har aldri utbetalt så mye i støtte gjennom Enovatilskuddet, sier markedssjef for bygg og energisystem i Enova, Anna Barnwell.

Boligeiere kan få penger tilbake for 16 ulike energi- og klimatiltak gjennom å registrere fakturaene hos Enova når de har gjennomført tiltakene, skriver Enova i pressemeldingen.

Dette er de 16 tiltakene.

En fjerdedel til oljekutt

Bare i august registrerte norske boligeiere i alt 1.233 tiltak hos Enova. Samme måned ble det utbetalt nesten 22,4 millioner for totalt 1.156 tiltak. Den forrige utbetalingsrekorden kom i desember i fjor (19,3 millioner), mens forrige registreringsrekord skriver seg fra juni i fjor (1.055 tiltak).

– Sammenligner vi med august i fjor ser vi nær en dobling i innkomne registreringer. Dette tyder på at boligeierne har hatt en mye høyere aktivitet i energioppgraderingen hjemme i vår og sommer enn tidligere år, sier Barnwell.

Markedssjefen tror det er flere årsaker til den økte pågangen. En av de viktigste er forbudet mot å fyre med fossil olje som blir innført fra første januar 2020. En drøy fjerdedel av utbetalingene gjennom Enovatilskuddet går til oljekutt.

– Våre beregninger viser at det muligens er så mange som 90.000 boligeiere som fremdeles varmer opp boligen med fossilt brensel, enten ved bruk av en oljefyr eller en parafinkamin. Disse må nå finne en ny oppvarmingsløsning. Enova gir ekstra mye i støtte til oljeutfasing til de som bytter ut oljefyren eller parafinkaminen før første januar 2019, så det lønner seg å få gravd opp tanken før frosten setter seg i bakken, sier Barnwell.

Potten krymper

At oljefyring er noe mange boligeiere er opptatte av for tiden, bekreftes av stor pågang til Enovas svartjeneste som, ifølge pressemeldingen, fikk 2.500 henvendelser om temaet bare i august måned.

Enova gir i år 20.000 kroner i støtte til de som bytter ut oljefyren med en væske-til-vann-varmepumpe, luft-til-vann-varmepumpe, biokjel, bio-ovn med vannkappe eller fjernvarme. I tillegg kommer støtten til ny varmeløsning. Det betyr at man totalt kan få inntil 50.000 kroner i støtte til å fjerne oljefyr og -tank og installering av ny løsning, skriver Enova.

I 2019 reduseres oljeutfasingsstøtten til 10.000 kroner og dermed maksbeløpet til 40.000 kroner. Har du en olje- eller parafinkamin i bruk, kan du i år få 6000 kroner tilbake om du bytter den med en luft-til-luft-varmepumpe, rentbrennende vedovn eller pelletskamin, mens støttebeløpet reduseres til 3000 kroner i 2019. Når forbudet er på plass i 2020, vil det ikke lenger være noen støtte å få til oljeutfasing.

141,5 millioner så langt

Et annet stadig mer populært tiltak er støtte til solceller. Godt hjulpet av en solrik sommer ga Enova støtte til nesten 120 solcelleanlegg bare i august, og har så langt i år støttet nesten like mange anlegg som i hele fjor. I tillegg bidrar sommerens relativt høye strømpriser og spådommer om enda høyere priser til vinteren til økt interesse for energisparetiltak.

– Det er mulig å gjøre både store og små tiltak for å redusere energiregningen, men de tiltakene som virkelig monner er det klokt å gjøre nå. Vi anbefaler derfor alle å undersøke hvilke muligheter som finnes gjennom Enovatilskuddet, sier Barnwell.

Totalt har det blitt utbetalt 141,5 millioner kroner gjennom Enovatilskuddet i år. Det er 28 millioner mer enn ved utgangen av september i fjor, da tallet ved årets slutt endte på 165 millioner.