Enova: - Energi- og klimatiltak for alle

Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforbund (BNL) hevder i sin gjestekommentar på Bygg.no at Enova kun har støtteordninger for boligeiere som ønsker å totalrehabilitere. Det er feil, og kan ikke stå uimotsagt.

For en knapp måned siden lanserte Enova nye tilbud til boligeierne. Et av de viktigste tilbudene var støtte til å få boligen kartlagt av en energirådgiver. Slik kan alle de 31 % av boligeierne som ifølge Klimabarometeret planlegger energisparetiltak de neste fem årene, sikre seg at de tiltakene de gjennomfører har god effekt. Det gjelder enten de tilhører den gruppen som ønsker å ta litt etter litt, og gjør energitiltak sammen med annen oppgradering av boligen – og dermed sparer merkostnader – eller de 12 % som foretrekker å gjøre alt på en gang. Med støtte fra Enova skal ikke en slik gjennomgang koste mer enn ca. 5 000 kroner. Vi mener dette er en klok investering som vi tror også de fleste vanlige familier har råd til.

Vi forsterket også støtteordningene til solfangere, overgang til fornybar energi, og til styringssystemer Investeringskostnadene til slike tiltak varierer, men er på ingen måte forbeholdt de aller rikeste. Et eksempel er at vi økte støtten for å bytte mineralolje med en fornybar energikilde fra 10 000 til 25 000 kroner. Nesten 500 personer har allerede søkt slik støtte.

Her kan du lese gjestekommentaren til Jon Sandnes

Så til det ene av våre tilbud som Sandnes i sin kritikk feilaktig fremstiller som vårt eneste tilbud til boligeierne. Det er riktig at det i motsetning til de andre tilbudene våre henvender seg til de med høye ambisjoner, og at det vil kreve store investeringer fra boligeieren selv for å få slik støtte. Dette er en bevisst prioritering. Skal vi få prøvd ut nye teknologiske løsninger i boligmarkedet, er vi nødt til å stimulere de som har muligheten til å gå lenger enn folk flest. Gjennom prosjektene deres vil vi høste erfaringer som både vil komme andre boligeiere og byggenæringen til gode.

Vi forstår at det er delte oppfatninger om denne prioriteringen. BNL mener at man heller bør støtte enkle tiltak som etterisolering og bytting av vinduer, men viser samtidig til en undersøkelse hvor hele 31 prosent av boligeierne sier at de uavhengig av økonomisk støtte planlegger å energieffektivisere de neste fem årene. Dette er altså tiltak som "vanlige familier" gjennomfører allerede - uten støtteordninger

Nordmenn pusser opp for hele 60 milliarder i året. Gjennom energirådgivning vil vi stimulere til flere energitiltak – av høyere kvalitet. Da vil forhåpentligvis også mer av oppussingsbudsjettene bli brukt til slike tiltak. Det ønsker også BNL. Da er det svært uheldig at de sprer en oppfatning om at Enova sine støttetilbud kun er for de rike.