Euro Skills-vinner Nils Karjetta ble hedret med tur til Chelsea Flower Show under Park- og anleggsmessen på Lillestrøm. Makker Kjetil Schwoch kunne ikke være tilstede under prisutdelingen på grunn av forberedelser til fagprøven. Foto: Svanhild Blakstad

EM-vinner i anleggsgartnerfag ble hedret med tur til Chelsea Flower Show

De unge anleggsgartnerne Nils Karjetta og Kjetil Schwoch ble hedret under Park- og anleggsmessen for EM-seieren i yrkesfag tidligere i høst.

Naml ville gjøre ekstra stas på Euro Skills-vinnerne og markerte dette ved å invitere til prisutdeling fra scenen i hall D.

– Seieren i Euro Skills i Ungarn i høst er en fantastisk prestasjon og betyr mye for anseelsen til anleggsgartnerfaget. Derfor er det på sin plass å gi vinnerne en ekstra påskjønnelse, sier prosjektleder Tor Jørgen Askim i Naml.

Og påskjønnelsen var intet mindre enn en tur for begge vinnerne til verdens mest prestisjefylte hagedesignkonkurranse, Chelsea Flower Show i London. Showet har eksistert i over hundre år og arrangeres hvert år i mai av det britiske hageselskapet Royal Horticultural Society.

Nils Karjetta, som jobber for BetonmastHæhre-selskapet Aakerholt Steen & Lund, tok imot premien på vegne av seg selv og Kjetil Schwoch, som ikke kunne være tiltede på grunn av forberedelser til fagprøven.

– Dette var både gledelig og uventet. Jeg har aldri vært på Chelsea Flower Show, og jeg gleder meg veldig å få inspirasjon og ny faglig input, sier Karjetta til Byggeindustrien.

I tillegg til Chelsea Flower Show omfatter turen også besøk til Kew Gardens og Queen Elisabeth Olympic Park.

Den ferske Euro Skills-vinneren forteller at det var stor stas å dra i land seieren i den prestisjefylte yrkesfag-konkurransen i september.

– Det var utrolig og veldig uventet at vi vant. Selv om vi trente veldig mye i forkant, så skjønte vi at nivået på de andre landene og deltakerne var veldig høyt. Vi hadde håpet på en pallplass og hadde vært fornøyd med det, men det gikk over all forventning, sier han.

I etterkant av seieren har det også vært stor pågang fra media.

– Det har vært mye action, men nå har det roet seg litt og vi er kommet tilbake i normalt gjenge. Det er veldig hyggelig med den anerkjennelsen vi har fått fra kolleger og bransjen, sier Karjetta, som forteller at han alltid har trivdes med å jobbe utendørs og jobbe kreativt:

– Jeg er en utålmodig person og trenger å se synlige resultater av det jeg gjør. Jeg bestemte meg tidlig for å bli anleggsgartner og stortrives i yrket, sier han.

Og han nøler ikke med å anbefale det til dagens unge som skal stake ut kursen for utdanning og karriere.

– Det er et kreativt og spennende yrke, med mye variasjon og nye arbeidsoppgaver hver dag. Dessuten er det gode karrieremuligheter. Blir man lei av å jobbe utendørs, går det fint an å jobbe på kontor med planlegging og andre oppgaver, avslutter han.