Elop Insight. Illustrasjonsfoto: ElopIllustrasjonsfoto: Elop

Elop ute med rullende betongskanner

Teknologiselskapet Elop har startet kommersielt salg av sin rullende ultralydskanner for betong.

Det skriver Elop AS i en pressemelding tirsdag.

– Den rullende ultralydskanneren, som vi har kalt «Elop Insight», muliggjør en unik og effektiv måte å skanne store betongkonstruksjoner som broer, bygninger, demninger og tuneller. Teknologien kan bidra til å endre hvordan infrastruktureiere sørger for å holde betongkonstruksjoner trygge, bærekraftige og økonomisk levedyktige, sier Kjersti Kanne, administrerende direktør i Elop.

Elop har siden 2013 utviklet og patentert en ultralydbasert teknologi for inspeksjon og kartlegging av kritisk infrastruktur.

Den rullende ultralydskanneren Elop Insight er utviklet for å inspisere og vurdere store overflateområder. Skjermbasert 3D-visualisering av betongstrukturen gir, ifølge pressemeldingen, en sanntidstolkning av betongens indre tilstand sprekkdannelser, luftlommer, hulrom, delaminering og armeringsjern.

– Ultralydskanneren vår samler inn data og visualiserer den i sanntid. Dette gjør bruker eller infrastruktureier i stand til å foreta mer velinformerte valg og prioriteringer for optimalisert og smartere vedlikehold, samtidig som det bidrar til å gjøre infrastrukturen tryggere, sier Kanne.

Elop håper på sikt å samle data fra skanningene for å danne et bedre datagrunnlag for forvaltningen av kritisk infrastruktur, heter det i pressemeldingen.

– Vi kontaktes av selskaper fra hele verden som ser de store fordelene som teknologien vår gir. Av Covid-19 årsaker vil vi først prioritere potensielle kunder i Norge og Norden, men dette er en teknologi med globalt potensial, ettersom betong blir brukt som byggemateriale over hele verden, sier Kanne.