Arkivoto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Ekstremvær gir ny rekord i erstatningsutbetalinger

Storm, flom og skred skjer oftere og fører til store naturskader, ifølge forsikringsbransjen. De siste årene er det satt rekord i antall erstatningsutbetalinger.

Ifølge tall NRK har fått fra Finans Norge og Statens naturskadefond er det gjort rundt 58.000 erstatningsutbetalinger som følge av værforårsakede naturskader fra 2011 til 2013. Storm og flom er årsaken til de fleste sakene som forsikringsbransjen får på bordet.

– Naturskader varierer fra år til år, men vi ser nå at det er flere store hendelser, og at de skjer hyppigere, sier kommunikasjonssjef i Finans Norge, Tonje Westby.

– Det er ingen tvil om at det er knyttet til et klima som er i endring, ved at vi får mer kraftig nedbør og stormer, sier hun.

Også Statens naturskadefond, som tar seg av det som ikke kan forsikres, som åkrer, andre uteområder og infrastruktur, har gjort de samme observasjonene; det har vært en merkbar økning i alvorlige naturskader de siste tre årene før 2014, ifølge seksjonssjef i Landbruksdepartementet, Gunn Eide.