Det ventes lavere strømpriser i høst enn de to tidligere årene. Det skyldes blant annet store mengder nedbør denne sommeren. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Det ventes lavere strømpriser i høst enn de to tidligere årene. Det skyldes blant annet store mengder nedbør denne sommeren. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Ekspert: Forventer lavere strømpriser i høst enn tidligere år

Mye regn, lavt forbruk i ferien og høye temperaturer er med på å senke strømprisene. Mandag er det inntil ti timer med gratis strøm.

Denne sommeren har det regnet mye i deler av Norge. Det har gjort at magasinfyllingen i Sør-Norge er høyere enn normalt, og at vi til tider har hatt gratis strøm.

I høst er det i tillegg ventet lavere strømpriser enn de to foregående årene, ifølge NHH-professor Mette Helene Bjørndal. Men det avhenger av været, understreker hun.

Gratis strøm

Strømkunder i hele Sør-Norge får mandag den laveste strømprisen på en hverdag så langt i år. Og flere steder i landet vil få inntil ti timer med gratis strøm.

– Prisene bestemmes både av tilbud og etterspørsel. Med fortsatt ferietid og stort sett behagelige temperaturer så er forbruket relativt lavt, samtidig som vi i Norge har produksjonsoverskudd og nettoeksport, sier Bjørndal til NTB.

Fra klokken 5 på morgenen blir det gratis strøm i én time i Sør-Norge, og to timer i resten av landet, ifølge Europower.

Hans påvirker

Videre påpeker Bjørndal at det kraftige uværet Hans som er meldt mandag og tirsdag, også er en faktor som holder strømprisen nede.

– Det ser ut til at vindprognosene i Norden er relativt høye for mandag, og så er det jo også meldt mye nedbør i deler av Norge, sier hun.

– Regnværet i sommer har også bidratt til høyere magasinfylling, og i seg selv vil det bidra til lavere strømpriser. Men prisene til vinteren vil også avhenge av nedbørsmengdene utover høsten.

For mandag og tirsdag har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Meteorologisk institutt oppgradert til rødt farevarsel for både flom, jordskred og nedbør.

Russland påvirker

– Både i Norden og i Europa har vi fått energisystemer som er mer avhengig av været, så lite nedbør og vind vil gi høyere priser, sier Bjørndal.

Videre sier hun at Russland fremdeles kan påvirke strømprisen i Norge.

– Europa får fortsatt leveranser av gass fra Russland, og selv om avhengigheten er mindre enn før, kan nye reduksjoner også påvirke prisene i Europa.

Flere strenger

Tyskland, som er blant de europeiske landene som har vært mest avhengig av russisk energi, har åpnet terminaler for flytende naturgass (LNG).

– Fordelen med dette er at landene får større fleksibilitet, de kan skaffe seg gassen også fra andre leverandører, sier NHH-professoren.

Det bidrar også til å redusere prisene, legger hun til.