Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Dypt tragisk hendelse

Torsdag ettermiddag gikk et stort jordskred i Sørum kommune som ser ut til å ha fått fatale følger - tre personer er savnet og antatt omkommet. Nok en gang viste naturen hvilke enorme krefter som kan utløses ved denne typen hendelser.

Opp gjennom årene har det gått en rekke skred rundt om i landet, og mange liv har gått tapt. Nok en gang kan det nå se ut til at et skred har tatt liv. Skredet torsdag kveld gikk i Asakvegen i Sørum kommune på Romerike i Akershus. Denne delen av Akershus har flere ganger tidligere opplevd skred, og er et utsatt område.

Det er en lang rekke steder rundt om i landet som er utsatt for hendelser av denne typen, og det kan være flere bakenforliggende årsaker til at jord- eller leirskred utløses. Det er selvsagt altfor tidlig å spekulere i hva som er årsaken til det som har skjedd i Sørum - dette blir det opp til politiet å etterforske i løpet av de nærmeste dagene. Tidligere erfaringer fra andre steder i landet viser at det både kan være naturen selv eller menneskeskapte hendelser som kan utløse skred av denne typen. Ulike værfenomener kan ha en stor innvirkning - det samme kan ulike former for arbeid i og like i nærheten av slike skred. Forhåpentligvis vil den videre etterforskningen kunne gi gode svar på hva som har skjedd. Det vil selvsagt hjelpe lite for de pårørende som er rammet av denne tragiske hendelsen, men det vil kunne gi kunnskap som kan hindre at lignende hendelser skjer ingen. Det er liten tvil om at skredet er massivt. Ifølge Romerikes Blad skal det være 270 meter langt og 420 meter bredt. 

Det skal ha blitt utført veiarbeid noen hundre meter unna skredet. Ifølge politiet skal det også ha blitt utført skogsarbeid i området da skredet gikk. Tre av skogsarbeiderne klarte å komme seg i sikkerhet, men tre personer skal være savnet. Letemannskapene starter opp igjen arbeidene fredag morgen, men politiet gikk torsdag kveld ut med opplysninger om at de savnede antas å ha omkommet i skredet.