Gravemaskinen som blir vist frem på Conexpo har 3D-printet stikk og hytte. Utviklingsprosjektet har også testet 3D-printing av radiator til anleggsmaskinen.

Denne gravemaskinen har 3D-printede deler

Under Conexpo i Las Vegas blir verdens første gravemaskin med 3D-printede deler vist frem.

William Peter i Oak Ridge National Laboratory tror fremtidens anleggsmaskiner vil inneholde 3D-printede deler.

Det er Oak Ridge National Laboratory, som sammen med

flere industribedrifter, studiemiljøer og amerikanske myndigheter, står bak den unike gravemaskinen. Utviklingsprosjektet, med navn Project AME (Additive Manufactured Excavator), har ved hjelp av ulike typer 3D-print plattformer, materialer og prosesser, 3D-printet både stikk, førerhus og radiator til gravemaskinen.

- Denne maskinen viser hvilke muligheter som finnes med 3D-printteknologien, sier William Peter i Oak Ridge National Laboratory til Byggeindustrien.

3D-print gravemaskinen er en del av en egen stand på Conexpo som ser nærmere på fremtidens teknologi. William Peter tror fremtidens serieproduserte anleggsmaskiner vil ha 3D-printede deler.

- Jeg tror 3D-printede deler vil være ett verktøy i verktøykassen. Vi vil fortsatt produsere deler til anleggsmaskiner slik vi gjør i dag, men jeg har veldig tro på denne teknologien spesielt på deler med kompleks geometri, sier han.

Han minner at 3D-teknologien allerede finnes og at den er i bruk til produksjon av deler i andre industrier, blant annet innen romfart og medisin.

- Det er første gangen vi viser teknologien på en anleggsmaskinmesse og interessen har vært enorm. Det er vanskelig å si hvor mange år det tar før denne teknologien kommer for fullt i anleggsmaskinindustrien, men jeg føler meg ganske sikker på at også denne bransjen vil se store muligheter med 3D-printede deler, sier han.