Statsminister Erna Solberg (H) var blant dem som trykket på knappen da Nordlink-kabelen mellom Norge og Tyskland offisielt ble åpnet torsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Statsminister Erna Solberg (H) var blant dem som trykket på knappen da Nordlink-kabelen mellom Norge og Tyskland offisielt ble åpnet torsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Den første strømkabelen mellom Norge og Tyskland er offisielt åpnet

Det norske og det tyske kraftmarkedet har blitt koblet sammen. Statsministrene Erna Solberg og Angela Merkel sto for torsdagens offisielle åpning.

Også olje- og energiminister Tina Bru (H) og den tyske nærings- og energiministeren Peter Altmaier deltok på den digitale markeringen som fant sted i Oslo og Berlin.

Statsminister Erna Solberg (H) sa at kabel vil være til nytte for både Norge og Tyskland.

– Kabelen viser at Norge og Tyskland står sammen om vår tids store utfordring: omstillingen til et lavutslippssamfunn. Vi skal ha sikker tilgang til energi og samtidig nå ambisiøse klimamål. Denne utfordringen er global. Den må løses på tvers av landegrenser, gjennom lovgivning og gjennom samarbeid, sa Solberg.

Merkel: Milepæl

Nordlink-kabelen strekker seg 623 kilometer fra Tonstad i Agder til Wilster i Schleswig-Holstein. Av det er 516 kilometer sjøkabel.

– Med Nordlink knytter Tyskland og Norge enda tettere bånd. Den første direkte elektrisitetsforbindelsen muliggjør utveksling av fornybar energi og bidrar til mer stabile energipriser i begge land. Nordlink er en milepæl for tilgang på fornybar energi og klimaarbeidet i Europa, sa Tysklands statsminister Angela Merkel.

Strømkabelen åpnet for ordinær drift i mars. Gjennom testperioden fra september i fjor har Norge eksportert 1,3 terawattimer til en verdi av 518 millioner kroner. I samme periode har Norge importert strøm fra Tyskland til en verdi av 150 millioner kroner, skriver Nationen.

Statsnetts største investering

Nordlink er en av Statnetts største investeringer noen gang. Utbyggingen er ventet å koste 20 milliarder kroner. Statnetts andel er 50 prosent.

– Denne grønne kabelen er et viktig skritt på veien til et helelektrisk og fornybart samfunn i begge land. Norsk vannkraft vil gjennom Nordlink bidra til omleggingen av tysk energiproduksjon, og tysk vindkraft og solkraft blir viktige bidrag i fremtidens norske energisystem. Gjennom dette legger Nordlink til rette for grønn verdiskaping og sikker strømforsyning i begge ender av kabelforbindelsen, sa konsernsjef Hilde Tonne i Statnett.

Samarbeidet om en strømforbindelse mellom Norge og Tyskland startet opp i 2012. Tre år senere begynte byggearbeidet på norsk og tysk side.

Omstridt kabel

Strømkabelen er derimot omstridt, akkurat som de planlagte kablene mellom Norge og Storbritannia.

Entusiastene mener kablene fremmer utveksling av fornybare kraftressurser mellom Norge og Europa. Bildet som tegnes, er at vannkraften fra Norge skal fylle på når det er lite vind- og solenergi tilgjengelig, og at strømmen går andre veien når vinden og sola gir kraftoverskudd.

Kritikerne mener den økte overføringskapasiteten ikke tjener norske strømkunder, som finansierer milliardutbyggingene gjennom nettleie.