Hytta til Bjørn Dæhlie i Hafjell brant ned til grunnen natt til lørdag 18. oktober. Nå viser det seg at Dæhlie mangler nesten all dokumentasjon i hytte-prosjektet (foto: Geir Olsen / NTB Scanpix).

Dæhlie manglet dokumentasjon for nedbrent hytte – kan få gebyr

Bjørn Dæhlie brukte den nå nedbrente hytta i Hafjell i over to år uten ferdigattest og brukstillatelse. Nå kan han få opp til 400.000 kroner i gebyr.

Bjørn Dæhlies luksushytte i Hafjell med en anntatt verdi på 20 millioner kroner brant ned til grunnen natt til lørdag 18. oktober. Nå viser det seg at Bjørn Dæhlie manglet både ferdigattest, brukstillatelse og flere godkjenninger for hytta på 600 kvm.

─ Det er et stort alvor over dette, sier seniorrådgiver Tor Falck i Øyer kommune til gd.no.

Risikerer straffegebyr

I tillegg til at store verdier har blitt til aske, risikerer Dæhlie nå opp mot 400.000 kroner i straffegebyr.

Til NRK sier Dæhlie at han ikke visste at hytta manglet godkjenning.

– Jeg har levd i den tro at jeg hadde en midlertidig brukstillatelse på hytta. Det viser seg når at min ansvarlige søker dessverre hadde glemt å sende inn søknad om ferdigattest, sier Bjørn Dæhlie til NRK.

Gd.no melder at det også manglet formell godkjenning fra formell søker da byggearbeidene ble igangsatt i april 2011. I Dæhlies byggesaksmappe i Øyer kommune finnes det ingen dokumentasjon på at ting har gått riktig for seg.

– Det er svært uheldig, særlig med tanke på den eksplosive brannen hvor det lett kunne gått menneskeliv. Hvis det hadde skjedd, ville dette fått svært alvorlige konsekvenser for utbygger, sier Tor Falck.

Han tar imidlertid selvkritikk på kommunens vegne.

– Vi mangler den formelle godkjenningen. Det må vi ta noe ansvar for. Men hovedansvaret ligger uansett hos søker. Dette fritar dessuten ikke ansvarlig søker fra ansvaret om å påse at all dokumentasjon er i orden og at ferdigattest er utarbeidet før hytta tas i bruk, fastslår han til gd.no.

Etter at saken ble kjent i pressen, leverte Dæhlie onsdag formiddag alle attestene fra firmaene som deltok i det store hytteprosjektet til teknisk etat i Øyer kommune, skriver Aftenposten.

- Alle attestene var ferdig signert fra de ansvarlige firmaene da jeg tok hytta i bruk, men ved en ren forglemmelse ble dette ikke sendt inn til kommunen, forklarer Dæhlie ifølge Aftenposten.

Dæhlie mener derfor at han har dokumentasjon på at hytta var ferdig og i henhold til byggeforskriftene.

Pipa er det interessante sporet

Peisen skal ha vært i bruk da brannen oppsto. Den skal ha vært montert til en stålpipe som er forblendet med stein. Det skal ha vært forhold rundt pipa og peisen etterforskerne rettet fokuset på i arbeidet i brannruinene.

─ Pipa er det interessante sporet. Det er indikasjoner på at brannen kan ha startet her, uttalte etterforskningsleder Esben Olsen ved Øyer lensmannskontor i forrige uke til gd.no.

Han fastslo også at det kan bli vanskelig å finne årsaken dersom det ikke er mulig å finne avvik ved pipa eller ildstedet.

Foreløpig har etterforskerne ikke endelig konkludert i hva som var brannårsaken.