Arkivfoto: Trond Joelson

Cadolto: - Årsakene til forsinkelsene ligger i forhåndsarbeidene som byggherren skulle yte - saken kan havne i retten

Den tyske modulleverandøren Cadolto sier i en pressemelding at årsakene til forsinkelsene på nye Kirkenes sykehus ligger i forhåndsarbeidene som byggherren skulle yte for Cadolto. Selskapet peker også på at om man i løpet av den nærmeste tiden ikke skulle komme til enighet, er det domstolene som må avgjøre saken.

Problemene har stått i kø for milliardprosjektet i nord. Sykehusetprosjektet ble først rammet av konkurs da den ene av to totalentreprenører i prosjektet, Kirkenes Byggservice, i fjor måtte melde oppbud. Det har skapt store problemer i den ene av de to totalentrpeprisene i prosjektet. I slutten av januar valgte dessuten den andre totalentreprenøren i prosjektet, Cadolto, å reise fra Kirkenes. De nekter å komme tilbake for å sluttføre arbeidet før Finnmarkssykehuset har lagt mer penger på bordet.
- Kan ikke la dette bli stående uimotsagt
Cadolto har i sin totalentreprise hatt ansvaret for å sette opp sykehusseksjonene som er bygd i fabrikk i Tyskland.

Cadolto peker i en pressemelding på at det i medieoppslag rundt forsinkelsene ved idriftsettelsen av Kirkenes sykehus er kommet frem opplysninger som gir Cadolto avgjørende ansvaret for forsinkelsene.

- Cadolto kan ikke la dette bli stående uimotsagt. Cadoltos oppdragsomfang bestod kun av den delen av sykehuset som skulle bygges i moduler. Cadolto er ikke ansvarlig for fundamentene samt underetasjen, som bærer hele modulbygget, der i alt vesentlig teknikken og medieforsyningen for hele sykehuset og samtlige utvendige anlegg samt helikopterlandeplassen befinner seg. Cadolto hadde heller ikke oppdraget på sykehusets medisinske utstyr. Alt dette er utelukkende byggherrens oppgaver som har engasjert andre selskaper til dette. De diskuterte graverende manglene i de utvendige anleggene samt helikopterlandeplassen som til dags dato mangler, faller derfor ikke inn i Cadoltos ansvarsområde. Det er kun byggherrens representanter som kan ta detaljert stilling til manglene og forsinkelsene der. Men forøvrig ser Cadolto at årsakene til forsinkelsene ligger i forhåndsarbeidene som byggherren skulle yte for Cadolto. Derfor var det allerede i 2016 enorme forsinkelser angående tidsfristene og den feilfrie forsyningen av mediene via byggherrens representanter når det gjelder underetasjen og dens ferdigstillelse, som byggherren hadde ansvaret for, samt at oppdragsgiveren skulle stille tilstrekkelige fundamenter/en tilstrekkelig underetasje til disposisjon, skriver selskapet i en uttalelse.

De skriver videre at det utover dette var mange arbeider i underetasjen og teknikken der, som er viktig for Cadoltomodulbygg, ikke var fullstendige eller delvis kun mangelfullt utført.

- Sprekker som oppstår i bygget skyldes derfor fundamentet hhv. underetasjen, som ikke er bygget av Cadolto. I tillegg kom også konkursen til entreprenøren, som byggherren har gitt oppdrag til om underetasjen, som på nytt resulterte i en ytterligere forsinkelse. Denne forsinkelsen medførte at det oppstod enorme ekstrakostnader for Cadolto. Når det gjelder tekniske arbeider er hindringer, forårsaket av byggherrens representanter, per dags dato ikke brakt i orden. Derfor ligger det avgjørende ansvaret for de oppståtte forsinkelsene, slik Cadolto ser det, ikke hos Cadolto. På grunn av situasjonen, som har oppstått, har Cadolto fakturert de leverte og dokumenterte ytelsene samt ekstra kostnader. Ytelsen fra Cadolto ble også tatt imot og godkjent av byggherrens representanter. Betalingene, som byggherren deretter utførte, avviker derimot tydelig fra de fakturerte beløpene, og det riktignok i negativ retning, slik at Cadolto ikke har fått mer, men mindre enn avregnet. Tallrike forsøk fra Cadolto for å komme til en rask løsning med byggherrens representanter for ferdigstillelsen og idriftsettelsen av sykehuset, har hittil derimot dessverre forblitt uten fremdrift, utdyper selskapet.
Kan bli opp til domstolene å avgjøre
- Det klare mål for alle, som er involvert i prosjektet, skulle, slik Cadolto ser det, derimot være å ferdigstille og idriftsette Kirkenes sykehus så raskt som mulig, og Cadolto ville også, nå som før, til enhver tid stå til disposisjon med all sin knowhow. Skulle man i den nærmeste tiden ikke komme til enighet, er det domstolene som må avgjøre saken. Cadolto beklager det uttrykkelig hvis det skulle komme så langt. Cadolto har stor tillit til det norske rettssystemet, avslutter selskapet.

- Bare tull
Tidligere daglig leder i Kirkenes byggservice, Joakim Amundsen, avviser overfor NRK alle anklagene fra Cadolto.

– Det Cadolto sier er bare tull. Vår etasje stod der da tyskerne begynte å bygge. Vi og det tyske selskapet hadde hver vår separate kontrakt med Finnmarkssykehuset og det har ikke vært noen offisiell kommunikasjon mellom de to selskapene. Alt har gått gjennom Finnmarkssykehusets byggeledelse, sier Amundsen. Han sier videre til NRK at Kirkenes byggservice var ferdig med det aller meste i deres kontrakt da selskapet gikk konkurshøsten 2016.
- Fremkommer ikke noe nytt
Gunnar Stumo, prosjektleder i for utbyggingen i Finnmarkssykehuset HF, sier til Byggeindustrien at det ikke fremkommer noe nytt i meldingen fra Cadolto som de ikke er kjent med fra før.

- Det er uenighet om flere av påstandene fra entreprenørenes side. Følgelig er det også uenighet om sluttoppgjøret. Siden dette er en sak som kan havne for retten, så har jeg ikke anledning til å kommentere ytterligere, kommenterer Stumo.