I år er det 200 år siden Botanisk hage og Naturhistorisk museum i Oslo ble etablert, og nå starter feiringen av jubileet med blant annet med en gedigen is-labyrint, som har vært under oppføring i et par uker. Lørdag 25. januar er det offisiell åpning av jubileumsåret ved Tøyen hovedgård (Foto: Unni Irmelin Kvam)

Bygger isskulptur i Botanisk Hage

60 tonn is går med når Naturhistorisk museum markerer åpningen på 200-års jubileet i 2014.

Det går med 60 tonn is til islabyrinten i Botanisk hage, som er inspirert av gamle hagelabyrinter. (Foto: NHM)

– Is er et veldig dynamisk materiale som preges av vær-, vind- og lysforhold. Materialet gir muligheter til å jobbe i stor skala innenfor en begrenset periode. Vakkert og transparent, sier iskunster Peder Istad. (Foto: Unni Irmelin Kvam)

Det er is-kunstner Peder Istad og hans team som bygger en stor islabyrint inspirert av gamle hagelabyringer vest for Tøyen hovedgård.

12 meter i diameter og med isblokker på over to meter, lyssatt med LED-lys, blir dette en spesiell vinteropplevelse man kan gå inn i.

Det vil gå med ca 60 tonn is til labyrinten. Arbeidet startet 16. januar og skal står ferdig til jubileumsåpningen lørdag 25. januar. Istad har med seg et eget team med isbyggere og byggeprosessen foregår i samarbeid med elever fra Tøyen skole.

– Vi lager en isbenk og en labyrint i is. Jeg er inspirert av labyrinter slik de var i hagearkitekturen for omtrent 200 år siden, da Botanisk hage ble grunnlagt, sier Peder Istad.

Naturhistorisk museum på Tøyen i Oslo kan altså feire 200 år i 2014. Bakgrunnen er at Botanisk hage, som er den eldste delen av museet, ble opprettet i 1814.

Installasjonen innvies med taler fra UiOs rektor Ole Petter Ottersen, NHMs museumsdirektør Arne Bjørlykke og jubileumsansvarlig hagesjef Axel Dalberg Poulsen 25 januar.

Lyssatt

For at man skal få mulighet til å oppleve den lyssatte labyrinten i kveldsmørket, vil portene være åpne til kl 20 fra 25. januar til og med 23. februar, om ikke labyrinten har smeltet før.

Naturhistorisk museum vil også samtidigt innvie bedre opplyste gangveier i Botanisk hage.

http://www.nhm.uio.no/besok-oss/arrangementer/2014/jubileumsaapning.html?kilde=nyhetsbrev

Veksthusene

Forøvrig vil veksthusene være åpne alle ukens dager, også mandager, og har fått utvidet åpningstid. Se: www.nhm.uio.no

Omvisninger og utstillinger

Den første av årets innendørs utstillinger åpnes 25. januar og visergartner Anita Oppedals tegninger av trærnes vintergrener. Den vil stå i foajéen i Lids hus (Botanisk museum), og være tilgjengelig i helgene.

Søndag 26. januar blir det omvisning i vinterhagen med tema Trær og busker om vinteren. De fleste trær og busker mister bladene eller nålene om høsten og blir vanskeligere å skille for de fleste. Kan vi likevel se forskjell på dem om vinteren? Omvisning ved overgartner Oddmund Fostad

Her er hele jubileumsprogrammet:

http://www.nhm.uio.no/besok-oss/arrangementer/?kilde=nyhetsbrev