Debatten om hvor Bybanen skal gå forbi Bryggen ut til Åsane i Bergen, har skapt stor splid. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Debatten om hvor Bybanen skal gå forbi Bryggen ut til Åsane i Bergen, har skapt stor splid. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Bybanen-saken: Bergen-ordfører gir partiene frist til mandag

Bergens ordfører har snakket med alle gruppelederne i bystyret om veien videre etter den omstridte Bybanen-avstemningen. Partiene har frist til mandag.

– Jeg har i dag hatt gode samtaler med alle gruppelederne og de uavhengige representantene i bystyret om det parlamentariske grunnlaget for et nytt byråd i Bergen, som må på plass så fort som mulig. Et forretningsministerium slik vi har nå, er kun en kortsiktig løsning, sier ordfører Rune Bakervik (Ap) i en pressemelding.

Onsdag ble det flertall for opposisjonens forslag om å legge Bybanen i tunnel under Bryggen i Bergen. Saken har vært politisk betent i lang tid.

Det Ap-ledede byrådet ønsket heller å legge Bybanen over Bryggen og hadde varslet at de ville gå av dersom deres alternativ ikke fikk flertall. Byrådsleder Roger Valhammer og byrådet gikk derfor av da det ble flertall for tunnelalternativet.

Frist til mandag

Rødt, som ble den avgjørende tungen på vektskålen for å sikre flertall for tunnelforslaget, fastslo torsdag at de ikke skifter mening for å redde byrådet.

Partiet anfører at Bergen kan bli drevet av et forretningsministerium i en lengre periode uten problemer, og de mener at Ap bør ta over roret igjen og akseptere tunnel-flertallet.

Situasjonen i Bergen er nå uavklart, sier ordfører Bakervik.

– Flere av gruppelederne har meldt tilbake at de trenger noe mer tid for å snakke med sine representanter og partiorganisasjoner. Det har jeg forståelse for, og den tiden skal de få, sier han

Ordføreren har gitt partiene frist til mandag klokken 11 med å gjøre unna nødvendige avklaringer og prosesser.

Høyre vil ikke danne byråd

Harald Victor Hove er gruppeleder for Høyre, som er det største opposisjonspartiet i bystyret. Han sier til Bergens Tidende at han ikke ønsker å stable på plass et nytt byråd slik situasjonen er nå.

KrF og Venstre stemte, i likhet med det Ap-ledede byrådet, for å legge Bybanen over Bryggen.

– Uten KrF og Venstre er det ikke parlamentarisk grunnlag. Jeg kan ikke danne byråd dersom den første oppgaven blir å utfordre bystyreflertallet til å ta en omkamp i bybanesaken, sier Hove.

Valhammer har sagt seg villig til at hans byråd kan tiltre på nytt dersom det aksepteres at Bybanen legges over Bryggen. Men det er det foreløpig liten vilje til, ifølge Hove, som også utelukker et byrådssamarbeid med Rødt.

– Vi og Rødt er helt enige om to ting: At vi vil ha Bybanen i tunnel og at vi ikke kan sitte i byråd sammen, sier Hove.