<p>Et 1.700 kvadratmeter stort stålbygg med en like stor parkeringskjeller er forkledd som en rekke med trehus i Stavern. Foto: Vestfold Prosjektutvikling<br></p><p></p>

Butikk i trehusdrakt

Da Vestfold Prosjektutvikling skulle beskrive og utvikle et nytt butikkbygg i trehusbygda Stavern, måtte de tenke både nytt og tradisjonelt.

19. juni åpnet en ny 1.700 kvadratmeter stor Meny-butikk i Stavern. De mange sterke velforeningene i bygda tok tidlig til motmæle mot ei stor stålkasse midt iblant den tradisjonelle trehusbebyggelsen, så løsningen ble å gjemme stål og sandwichelementer under trepanel og rødt teglsteinstak.

Vestfold Prosjektutvikling har stått for både arkitekturprosjektering, totalanbudsbeskrivelse og byggherreombudrollen, og bygget er tegnet av firmaets arkitekt Rita Edøy.

Total suksess

Totalentreprenør på prosjektet er Arealbygg.

– Det var ni entreprenører som ga tilbud på prosjektet, og det tenderte nesten til priskrig. Vi ser at totalentreprisemodellen fungerer særdeles bra, sier daglig leder i Vestfold Prosjektutvikling, Jan Flåto, til Byggeindustrien.

Flåto kan fortelle at selv om prosjektet har vært utfordrende, har det også vært et godt prosjekt å jobbe på.

– Det har vært usedvanlig givende, og vi er absolutt stolte av resultatet, sier han.

Mange og én

Butikken har fått en fasade ut mot Larvikveien i Stavern som er konstruert for å se ut som flere trehus tett i tett, heller enn ett stort bygg. Mottakelsen har, ifølge Flåto, vært overveldende positiv.

– Butikken har til og med vært omtalt i leserinnlegg fra beboere i området som et eksempel på hvordan butikker bør bygges. Norgesgruppen har også vært veldig klar på at dette er en erfaring de vil ta med seg videre. Vi kommer nok til å se mer og mer av butikker som er tilpasset de stedene de bygges på, sier han.

I tillegg til malt trepanel og røde tak, er butikkfasaden også utstyrt med en rekke vinduer, hvor over halvparten er falske, for å styrke inntrykket av at det er trebebyggelse og ikke en stor matbutikk som er reist i Stavern.