MØBELVASK: Er du forsiktig, kan du vaske hagemøblene med høytrykksspyler. (Foto: Rolf Magnus W. Sæther, Newswire)

Bruk høytrykksvaskeren riktig

Du kan bruke høytrykksspyler både på hagemøblene, husveggen og treterrassen – hvis du vet hva du gjør.

Mange vegrer seg for å bruke høytrykksvasker på og rundt huset, i frykt for å ødelegge noe. Denne frykten er overdrevet, mener fagfolk.

– Vi har brukt høytrykksspyler på antikvariske bygg uten å ødelegge noe. Det er et effektivt og glimrende verktøy hvis det brukes riktig, sier daglig leder Kolbjørn Mohn Jenssen i rådgivningsselskapet Mycoteam.

Jenssen har sett skrekkeksempler der uvettig bruk av høytrykksvasker har ødelagt ytterkledningen på hus.

– Å bruke høyt trykk på skrå inn mot treveggen er ikke lurt. Da fører du vann inn bak plankene og risikerer å få råteskader, sier han.

Likevel er det enkelt å unngå problemer.

HUSVASK:  Det går fint å vaske husveggen med høytrykksvasker, men bruk mindre trykk, spre strålen maksimalt og hold god avstand til husveggen, råder ekspertene.

– Bruk mindre trykk, spre strålen maksimalt og hold god avstand til husveggen, så går det helt fint, sier Jenssen.

Murhus kan rengjøres med høytrykksvasker, men også her bør man bruke vett.

– I overgangene til vinduer, ventiler og skjøter må man være forsiktig så man ikke fyller glipene med vann. Skjøtene er laget for å tåle regn, men ikke en høytrykksspyler som peiser på med 100 bar, sier Jenssen.

Bruk terrassevasker

Folk er blitt advart mot å bruke høytrykksvasker på treplattinger.

– Setter du strålen rett ned på terrassen, så risikerer du å flise opp treverket, sier innkjøpssjef Pål Strømberg i Jernia.

Men med litt vett kan spyleren fint brukes på terrassen også.

– Skaff deg en terrassevasker som kan monteres på høytrykksspyleren din. Da får du rengjort plattingen på en skånsom måte, sier Strømberg.

Steinlagte uteområder og murplattinger kan trygt spyles med høyt trykk uten terrassevasker. Men også her går det an å gjøre feil.

– Blåser du vann inn mot overgangen mellom terrasse og husvegg kan det gå galt. Der er det ofte dårlig med fuktsikring. Du risikerer å få store vannmengder inn i bunnsvilla på huset, sier Jenssen i Mycoteam.

Effektiv på bilen

Høytrykksvaskeren er svært effektiv til å rengjøre bil og felger. Risikoen for å ødelegge noe er liten, i alle fall dersom man ikke spyler for nært.

– Frontstykket på vaskeren bør være minimum 20 centimeter fra bilen. Bruker du den med fornuft, kan du kjøre relativt kraftig trykk uten å ødelegge lakken, sier Strømberg.

Under panseret kan høytrykksvaskeren brukes til å rengjøre motorrommet, men det er viktig å beskytte elektronikken.

– Pass på at strømførende deler og dynamoen pakkes inn, slik at de ikke kommer i direkte kontakt med høytrykksstrålen, sier Strømberg.

Det er unødvendig å kjøpe den dyreste høytrykksvaskeren for å få jobben gjort.

– Skal du kun vaske hagemøbler, sykler og redskaper en gang i blant, trenger du bare en liten og kompakt høytrykksvasker. Planlegger du å bruke den ofte og tenker å gi deg i kast med biler, hus og store uteområder, bør du se på dyrere modeller. De gir økt vannmengde og trykk og sparer deg for mye tid, sier innkjøpssjef Pål Strømberg i Jernia.