Ny bok gir gode råd og eksempler på riktig utførelse for deg som vil bygge et vakkert uterom. Foto: SINTEF

Bruk høsten til å bygge i hagen

Høsten er en perfekt årstid for å mure og snekre i hagen, og du kan gjøre mye ut av uterommet med enkle byggeprosjekter.

SINTEF har gitt ut en bok for deg som ønsker å oppgradere uterommet med murer, gangveier, skjermvegg, terrasse, steinbelegg, en praktisk trapp eller en hagedam. Ved å forberede deg godt, kan du unngå de mest grunnleggende fellene.

Vis hensyn til naboen

Før du begynner å bygge noe som helst, må du sette deg inn i regelverket. Noen konstruksjoner er søknadspliktige, for eksempel skjermvegger som er høyere enn 1,8 meter.

- Det er også viktig å være klar over at selv om byggeprosjektet ditt ikke er søknadspliktig i henhold til byggereglene, kan du ikke sette opp hva som helst hvor du vil. Grannelova sier at det du bygger ikke skal være til fare eller urimelig ulempe for naboen. Det skal også være tilpasset stedets karakter, sier seniorrådgiver Sissel Hjorth-Hansen i SINTEF.

Ikke slurv med grunnarbeidet

Boka viser anbefalte løsninger for grunnarbeid og fundamentering av stolper, trapper og murer. Blant annet er bygging av støttemurer grundig behandlet.

- En mur må helle innover for at resultatet skal bli pent. Drenering bak steinene skal hindre at muren presses fram. Slurver du her, kan muren bli stygg over tid, sier Hjorth-Hansen.

Bygg i hagen er en revisjon av faktaboka Lag hageanlegg. Den nye utgaven inneholder to nye kapitler om fundamentering av små konstruksjoner og bygging av terrasser av tre.