Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Bra boligsalg i april, men igangsettingen faller kraftig

April var den svakeste måneden for bolig-igangsetting siden 2010. Men til tross for sen påske, var boligsalget i april bra.

Administrerende direktør Per Jæger Boligprodusentenes Forening.

Månedsstatistikkene fra Boligprodusentenes Forening viser at igangsettingen i april var 28 prosent lavere enn i samme periode i 2018.

April er den svakeste måneden på igangsettingssiden 2010.

- Igangsettingen fordelt på boligtype hittil i år viser en nedgang på 39 prosent for leiligheter og en oppgang på 10 prosent på småhus og tre prosent på eneboliger. De siste 12 månedene er det igangsatt 28.284 boliger, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentens Forening.

Hittil i år ligger bransjen 18 prosent bak fjoråret på igangsetting. Fallet er ikke dramatisk, mener Jæger.

- Vi må huske at det var påske i april. Du har hatt en nedgang i første tertial i år, men det har sammenheng med at det er igangsatt mer enn det er solgt en periode. Jeg ser derfor ikke noe dramatikk i de tallene vi ser nå. Kurvene for salg- og igangsetting nærmer seg hverandre. Det er ikke positiv moro dette, men fortsatt har vi en høy produksjon, sier Jæger.

Bjørn Mangor Birkeland i Prognosesenteret. Arkivfoto: Stefan Offergaard

Prognosenterets administrerende direktør Bjørn Mangor Birkeland er ikke overrasket over utviklingen.

- Vi har for så vidt ventet i halvt år på at kurvene for igangsetting og salg skal krysse hverandre. Ideelt sett ønsker vi også at salg og igangsettingen skal følge hverandre, så sånn sett er dette positivt for balansen i markedet. Det vil gi mer forutsigbarhet i både aktivitet og etterspørsel, sier han.

Boligsalget i april var godt, tatt i betraktning at det var påske sent i april.

April-salget havnet bare seks prosent lavere enn i april i fjor, og hittil i år ligger det totale boligsalget frem prosent foran fjoråret.

Det har vært en nedgang i slaget av eneboliger på 10 prosent, mens salget av småhus og leiligheter ligger henholdsvis 20 prosent og åtte prosent over fjoråret.

- De siste 12 månedene er det solgt 27.767 boliger, opplyser Jæger.