Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentens Forening.
- Vi har et flatt salg i forhold til februar i fjor, det er veldig hyggelig at vi ser en utflating etter ti måneder med fall. At igangsettingen går litt opp og ned, det vet vi og det er helt naturlig, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes forening.
Men til tross for noe mer oppløftende februartall for salg, så er tallene for boligsalget så langt i år hele 17 prosent bak fjoråret.
Annonse
- Januar-tallene i år var veldig dårlige, og det er årsaken til at vi så langt i år ligger så langt bak fjoråret, forklarer Jæger.
For tidlig å konkludere
Ifølge Prognosesenteret er det ikke mulig å sette to streker under svaret om at boligsalget vil flate ut helt ennå.
- Det lønner seg sjelden å trekke konklusjon utfra bare en måned, så jeg ville ventet et par måneder til før jeg konkluderte. Men det ser ut til at det er en utflating, og om boligprisenene er inne i en kortsiktig prisoppgang, så vil det også komme en kortsiktig nyboligoppgang, tror makroøkonom i Prognosesenteret, Nejra Macic.
Nejra Macic er makroøkonom i Prognosesenteret.
For igangsettingen er ikke situasjonen lik som for salget.
- Der har vi definitivt ikke nådd bunnen ennå, men nedgangen i igangsetting trenger ikke bli like bratt som for salget, sier Nejra Macic.
Solgte 27.000 boliger på ett år - igangsetting bak
Salg av eneboliger ligger syv prosent foran fjoråret, mens salget av småhus og leiligheter ligger henholdsvis 28 prosent og 22 prosent bak fjorårets første to måneder.
De siste 12 månedene er det solgt 27.013 boliger.
Igangsettingen ligger åtte prosent bak fjoråret i løpet av årets to første måneder. Igangsettingen for leiligheter i løpet av årets to første måneder ligger 14 prosent foran fjorårets to første måneder, mens eneboliger ligger 16 prosent bak og småhus ligger 34 prosent bak.
De siste 12 månedene er det igangsatt 30.430 boliger.
- Ser vi på siste 12 måneders igangsetting, kan vi registrere at småhus har en oppgang på ni prosent, mens eneboliger og leilihgeter ligger henholdsvis 13 prosent og 6 prosent under, melder Boligprodusentens Forening under fremleggelsen av februartallene for boligsalg- og igangsetting.
Kritisk til boliglånsforskriften
Boligprodusentenes Forening er kritisk til at Finanstilsynet nylig har foreslått å videreføre og samtidig stramme inn på boliglånsforskriften.
- Våre tall viser at innføringen av boligforsriften i 2017 har ført til at det nå både selges og bygges langt færre boliger enn boligbehovet. På sikt vil sviktende nyboligsalg gi boligmangel og prisvekst, mener Per Jæger.
Han mener en ytterligere innstramming og videreføring av forskriften vil få konsekvenser for byggenæringen.
- Det vil gi alvolrige konsekvenser for boligbyggingen og sysselsettingen i byggenæringen i Norge. Vi håper at bankene får lov å drive bankhåndverk, uten at staten setter føringer. Men dersom myndighetene fortsetter med boliglånsforskriften, så tror vi i det minste at det er klokt å lage andre utmålingsregler, blant annet gjennom å gi nye boliger høyere utmåling, siden nye boliger ikke har samme vedlikeholdsbehov som de brukte boliger, sier Jæger.