Birken-rekordene for fall – trolig knallvær over fjellet

Hvis de gamle Birkebeiner-rekordene fortsatt står etter at helgenes arrangementer er gjennomført, kan rytterne i hvert fall ikke skylde på været.

Slik prognosene var torsdag ettermiddag, lå det nemlig an til tørre, nesten vindstille og milde værforhold både under Fredagsbirken, UltraBirken og under hovedarrangementet Birkebeinerrittet på lørdag. Det bekrefter vakthavende meteorolog Bjart Eriksen ved Meteorologisk institutt overfor NTB.

– Det er en god stund siden det har vært så gode forhold, for å si det sånn, sier Eriksen etter å ha redegjort i detalj for vind, nedbør og temperaturforhold langs løypene fra Rena til Lillehammer.

Aller best blir det for dem som skal sykle på fredag, deltakerne i Fredagsbirken og UltraBirken. I løpet av dagen kan det bli opp mot 20 grader i målområdet på Lillehammer og i hvert fall tosifret antall varmegrader mesteparten av veien, mesteparten av dagen.

Tørt og fast fredag

Det tilsier tørt og fast underlag, ingen fare for nedkjøling underveis og lite eller ingen vind fredag. Lørdag er prognosene marginalt dårligere, med litt lavere temperaturer, noen flere skyer og en nær sagt teoretisk mulighet for nedbør.

– Hvis det i det hele tatt kommer noe regn, så er det noen få drypp et godt stykke ut på dagen lørdag. Men i så fall blir det trolig så lite at det ikke vil være noe å snakke om, sier Eriksen.

Og det er slike vær- og føreforhold rekorder er laget av, bekrefter informasjonsansvarlig Ingunn Rønningen Kleven i Birken.

– Været har naturligvis mye å si for farten over fjellet. Slik løypa ligger til, kan det helt sikkert bli satt rekorder i år, hvis noen av rytterne er i slag, sier Kleven.

Løyperekorden er satt i 2008 – før traseen ble utvidet med et par asfaltkilometer rett ut fra starten i Rena. Men Kleven mener den lille utvidelsen har mindre betydning for gjennomsnittsfart og sluttid. Den går i flatt og slakt terreng.

Nye målinger viser dessuten at løypa ikke er 94 kilometer, som man trodde, men to kilometer kortere.

Mulig regn lørdag

Med unntak av dem som tar Birken som en tur og har tenkt å bruke hele dagen på den, er det herreeliten som risikerer det dårligste været. Skyer, vind og nedbør kommer først utpå ettermiddagen.

Eliten starter klokka 15 lørdag, og bruker godt over to og en halv time. Anders Hovdenes, som har løyperekorden fra 2008, syklet da på 2 timer og 40 minutter.

– Lørdag blir det noe mer vind, fra sørøstlig retning, og flere skyer. Men det er ikke nedbør i dem, før muligens på ettermiddagen. Det blir neppe gjørmete forhold, og om det kommer noen små byger, er det trolig så lite at løypa godt kan tørke opp mellom bygene, sier Eriksen.

På langtidsvarselet er det endringer til det verre over hele landet til uka, spesielt i Nord-Norge, ifølge meteorolog Aurora Stenmark. Her og på kysten av Vestlandet blåser det opp og et lavtrykk legger seg over den nordlige deler, men prognosen er usikker, understreker hun.

– Vi venter bare mindre temperaturendringer i hele landet, bortsett fra et noe dypere fall i forbindelse med lavtrykket, sier Stenmark.