Vil ha gransking av arbeidsforholdene i Nordsjøen

Fra politisk hold tas det nå til orde for å gjennomføre en gransking av arbeidsforholdene i Nordsjøen gjennom de siste 50 årene.

Initiativet kommer etter en serie oppslag i Stavanger Aftenblad om dødsfall på norsk sokkel.

– Min første reaksjon da jeg leste om disse ulykkene i helgen, var at dette må vi se nærmere på. Vi vil ta denne saken opp med våre regjeringskolleger i Arbeiderpartiet og Senterpartiet for å avklare hvordan vi skal gripe dette fatt, sier stortingsrepresentant Hallgeir Langeland fra Rogaland.

SV-politikeren sier til avisa at det også kan være aktuelt å ta opp saken i kontroll- og konstitusjonskomiteen der Langeland sitter som medlem.

– 22. juli-høringen har handlet mye om ansvarsfraskrivelse, og det er absolutt noe av det samme som synes å gjøre seg gjeldende i arbeidsulykkene i Nordsjøen. Dette er ikke noe vi kan ta lett på, sier han.

Venstres gruppeleder Per A. Thorbjørnsen i Stavanger har bedt sin partiledelse ta stilling til om det skal fremmes krav om en uavhengig gjennomgang av minst 69 fatale arbeidsulykker på skip og installasjoner på norsk sokkel.

– Vi har etter hvert sett flere saker i Norge der mange berørte som har møtt en kald, statlig skulder gjerne har fått en økonomisk kompensasjon eller en statlig beklagelse mange, mange år senere, sier Thorbjørnsen.