Floatel Superior ventet til kai lørdag

Den evakuerte boligriggen Floatel Superior beveger seg sakte mot land og er ventet til kai i Kristiansund lørdag. En rekke granskinger er igangsatt etter krengingen natt til onsdag.

Fakta om Floatel Superior og Njord A

\* Boligplattformen Floatel Superior er innleid av Statoil fra svenske Floatel International og ligger ved Njord A-plattformen i forbindelse med en større vedlikeholds- og oppgraderingsjobb.

* 374 personer var om bord da plattformen fikk slagside etter en skade natt til onsdag. Floatel Superior har innkvarteringskapasitet for 440 personer.

* Njord A er en flytende stålplattform, med bore- og prosesseringsanlegg i tillegg til et boligkvarter.

* Det produseres både olje og gass på Njordfeltet, og den daglige oljeproduksjonen er rundt 20.000 fat olje per døgn. Gasseksporten er gjennomsnittlig på 6 millioner kubikkmeter per døgn.

* Feltet ligger 13 mil nordvest for Kristiansund og har vært i drift siden 1997.

* Det er driftsstans på plattformen i forbindelse med det planlagte vedlikeholdet.

* Boligplattformen begynte å ta inn vann i en ballasttank natt til onsdag, etter at et anker løsnet og slo hull i tanken. I tillegg kom det vann inn i selve strukturen. Det førte til at riggen begynte å krenge, med en slagside på 3-4 grader. 326 ansatte måtte evakueres.

(Kilde: Statoil/Teknisk Ukeblad) (©NTB)

326 ansatte måtte evakueres fra boligplattformen Floatel Superior i Norskehavet natt til onsdag, etter at et av flyteelementene til plattformen begynte å ta inn vann. Hendelsen skjedde etter at flyteelementet og et fritthengende anker slo sammen. Lekkasjen førte til at boligplattformen fikk slagside på 3-4 grader.

Torsdag ettermiddag er riggen på vei til kai i Kristiansund.

– Den beveger seg sakte, men sikkert for egen maskin med 1 knops fart. Den er ventet til land i løpet av helgen, trolig lørdag, sier mediekontakt Ola Anders Skauby i Statoil til NTB.

Avdekket feil

Riggen har 38 personer om bord, dette inkluderer én representant fra Statoil, resten er maritimt personell fra det svenske rederiet Floatel International, som eier riggen. Statoil har leid inn riggen i forbindelse med et større vedlikeholds- og oppgraderingsarbeid på Njord A-plattformen 13 mil nordvest for Kristiansund.

Både Petroleumstilsynet, politiet og Statoil selv vil granske hendelsen.

Skauby sier man fremdeles ikke vet hvorfor ankeret som forårsaket skaden hang løst.

Onsdag skrev Teknisk Ukeblad at Sjøfartsdirektoratet hadde avdekket en rekke feil og mangler ved plattformen, da de svenske eierne søkte om godkjenning for drift på norsk sokkel i 2010. Petroleumstilsynet sjekket aldri fysisk at alle manglende var rettet opp før de ga en såkalt samsvarsuttalelse, og sier systemet er basert på tillit.

Om eierne, svenske Floatel International, faktisk har fulgt opp utbedringspåleggene, vil bli sett på i granskingen, bekreftet Petroleumstilsynet overfor NTB onsdag.

Forsinkelser

Skauby sier Statoil ikke har grunn til å tro at plattformen ikke oppfylte de tekniske kravene på norsk sokkel.

– Vi gjorde en egen grundig kontroll av plattformen før vi tok den i bruk, og det var ingen ting galt som ble avdekket da. Dessuten er prosessen for å få godkjenning hos Petroleumstilsynet meget grundig, sier Skauby.

Vedlikeholdsoppdraget startet tidligere i høst og skulle være ferdig om noen uker. Statoil jobber nå med å se hvor store konsekvenser evakueringen får for det videre arbeidet.

– Vil dere kreve erstatning fra rederiet på grunn av forsinkelsene hendelsen vil medføre?

– Dette er forhold vi får ta i dialog med rederiet, sier Skauby.