Nye håndverkerkontrakter på høring

Standard Norge har sendt to forslag til nye håndverkerkontrakter på høring. Det er en totalrevisjon av de to kontraktene som har betegnelsene Byggblankett 3501 og Byggblankett 3502.

Standard Norge (den gang Norges Byggstandardiseringsråd) fastsatte høsten 2001 to kontrakter til håndverkertjenesteloven, og kontraktene fikk betegnelsene Byggblankett 3501 og 3502. Disse kontraktene har ikke vært revidert siden den opprinnelige fastsettelsen.

Forslagets bakgrunn
Standard Norge tok høsten 2009 initiativet til å revidere standardkontraktene til håndverkertjenesteloven, på bakgrunn av flere henvendelser fra bransjen. Komiteen hadde sitt første møte i mars 2010. I perioden frem til høringsforslaget har komiteen hatt totalt 9 møter, der man i detalj har diskutert seg frem til de foreslåtte formuleringene i kontraktene.

Kjersti Ulfwi fra Husbanken ble valgt som komitéleder, og komiteen var for øvrig bredt sammensatt av representanter fra de sentrale aktørene, jf. oversikten nedenfor.

Høringsforslaget
Komiteen har utarbeidet følgende forslag til dokumenter:

Byggblankett 3501 Håndverkertjenesteloven - Kontrakt om arbeider på fast eiendom - Avtalt vederlag 2 G eller merByggblankett 3502 Håndverkertjenesteloven - Kontrakt om arbeider på fast eiendom - Avtalt vederlag mindre enn 2 G

Komiteen har også utarbeidet en kort veiledningstekst til både Byggblankett 3501 og 3502. Denne veiledningen skal alltid følge med når man tar en utskrift av en av blankettene.

Folketrygdens grunnbeløp (G) utgjør fra 1. mai 2012 et beløp på 82 122 kroner, og 2 G utgjør dermed 164 244 kroner.

Byggblankett 3501
Den anbefalte kontrakten for arbeider der vederlaget er på mer enn 2 G er Byggblankett 3501. Denne kontrakten regulerer alle de sentrale forholdene som partene bør avtale i en kontrakt som har et vederlag over 2 G.

I det nye forslaget til Byggblankett 3501 er det gjort betydelige endringer i kontrakten. For at kontrakten skal være bedre tilpasset til større oppussingsarbeider er det blant annet tatt nye eller endrede bestemmelser om forbehold, vederlag, indeksregulering, tidsfrister, forsinkelse og overtakelsesforretning.

Byggblankett 3502
Kontrakten med betegnelsen Byggblankett 3502 er ment for arbeider hvor vederlaget er mindre enn 2 G. Denne grensen er kun veiledende, og partene må selv velge hvilken kontrakt de vil bruke i det enkelte tilfellet.

Begrunnelsen for at komiteen også har utarbeidet en forenklet kontrakt er at det for de mindre arbeidene ikke er like stort behov for omfattende og detaljerte kontrakts-bestemmelser. Samtidig vil det være behov for å regulere enkelte vesentlige forhold.

Høringsdokumentene
Høringsbrevet og selve forslagene til de nye håndverkerkontraktene er tilgjengelige på Standard Norge gratis tjeneste ”Standarder på høring” (lenke: http://www.standard.no/no/Standardisering/Standarder-pa-horing/). Alle høringer i Standard Norge er åpne for enhver som ønsker å komme med innspill.

Høringsfristen er 1. oktober 2012.

Komitémedlemmer
Komiteen som har utarbeidet forslaget består på høringstidspunktet av følgende medlemmer:

Kjersti Ulfwi, Husbanken, komitéleder
Per Jæger, Boligprodusentenes Forening
Jo Gjedrem, Forbrukerombudet
Torgeir Øines, Forbrukerrådet
Line A. Parelius, Huseiernes Landsforbund
Geir Atle Mjeldheim, Maler- og tapetserermestrenes Landsforbund
Bente W. Løveid, Norges Byggmesterforbund
John F. Treider, Norges Huseierforbund
Tor Backe, Norske Rørleggerbedrifters Landsforening - VVS
Gunnar Aalde, Norsk Teknologi
Jørgen Birkeland, Standard Norge, komitésekretær