Europeisk rentekutt kan holde den norske renta i ro

Utviklingen i Europa legger press på Norges Bank til å holde renta på stedet hvil, mener norske makroøkonomer.

Torsdag satte Den europeiske sentralbanken (ESB) ned styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent.

Styringsrenta er dermed på det laveste nivået noensinne. Utviklingen får konsekvenser også for den norske rentesettingen, mener flere makroøkonomer.

Differansen øker

Den norske styringsrenta er 1,5 prosent og ligger som normalt over det europeiske nivået. Det er varslet at renta skal oppover, men utviklingen i Europa trekker nå i motsatt retning. Derfor blir renta trolig uendret en tid framover, vurderer analytikerne.

Grunnene er at om marginen mellom Norge og Europa blir for stor, skaper det vansker for konkurranseutsatt sektor.

– Rentedifferansen mot Europa øker jo, og norsk rente har en tendens til å følge utenlandsk rente – særlig euroen. Som følge av det som nå skjer, øker sannsynligheten for å se lavere rente også her hjemme, sier rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken til NTB.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 ser ikke bort fra ytterligere kutt fra ESB, selv om styringsrenta nå nærmer seg null.

– Det er mest sannsynlig at Norges Bank kommer til å holde renta uendret utover høsten, men om det kommer nye kutt fra ESB, kan det bli aktuelt å sette den ned, sier hun.

– Var ventet

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea tror derimot ikke at rentekuttet torsdag vil få noen betydning for Norge.

– Dette var ventet. Hvis det skulle føre til at kronekursen styrker seg mye, kan Norges Bank komme til å sette ned renta. Men jeg tror ikke det vil skje, sier Bruce.

Han viser til at Norges Bank har signalisert at renta vil bli satt opp en gang i løpet av første halvår neste år.

– Få ventet at det ville bli noen bevegelse allerede i høst, så den vurderingen står fast, sier han.

Venter ingen sterk effekt

Ingen av de tre analytikerne har særlig tro på at ESBs rentekutt vil gi stor effekt.

– Nedsettelsen gir et strekt signal om at ESB er bekymret. Men de prøver jo å ta grep, det kan jo ses positivt, sier Knudsen.

Holvik tror vi kan komme til å merke konsekvensene av den europeiske krisen også her i landet hvis ikke Europa klarer å snu.

– Det er en dyster utsikt for mange av landene i Europa, og det kan føre til lavere eksport. Hvis utviklingen fortsetter i negativ retning vil det gi seg utslag i svakere børs og at rentene blir lave lenge. Vi får lavere avkastning for sparepengene. Hvis det blir riktig ille, kan det på sikt gi lavere oljepris også, sier hun. (©NTB)