Nordens finansministre optimister på egne vegne

Finansministrene i Norden mener at landene har kommet heldig ut av finanskrisen og at pilene peker oppover for alle.

Tonen var optimistisk etter det nordiske finansministermøtet i Oslo mandag der statsrådene fra Norge, Danmark, Island og Finland møttes. Sverige var representert med en statssekretær.

– Vi beveger oss alle ut av krisen med vekst i økonomien, konstaterte den dansk finansminister Claus Hjort-Frederiksen etter møtet.

Finansministrene understreket at krisen i Europa viser hvor avhengig alle land er av hverandre og at alle land må føre en ansvarlig økonomisk politikk som markedene har tillit til.

– Det som skjer i Irland viser klart at Norge er avhengig av et stabilt bankvesen i Europa. Norge bidrar med hjelp til Irland gjennom Det internasjonale pengefondet (IMF). Hvis Norge får en forespørsel om å hjelpe Irland, vil vi behandle den grundig og seriøst, sa finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

Et tema på møtet var også det nordiske samarbeidet mot skatteflukt til skatteparadiser. Dette samarbeidet startet i 2006 og vil i alle fall vare fram til juni 2012.

– Det er forhandlet fram avtaler med 29 av 42 definerte skatteparadis. Sju er trådt i kraft, og i 2012 regner vi med at alle er på plass. Dermed blir det få plasser å gjemme seg for folk som vil unndra seg beskatning, sier Johnsen.