Knapt flertall hindret streik i transportsektoren

Det blir ingen streik blant bussjåførene. Et knapt samlet flertall stemte for forslaget til nye tariffavtaler i uravstemningen.

Med bare snaut 500 stemmers overvekt stemte flertallet blant bussjåførene for å godta meklingsmannens forslag til ny bussbransjeavtale. Dermed blir det ingen landsomfattende streik, tross sterk misnøye blant flertallet av LO-forbundenes medlemmer.

Underlagstallene viser nemlig at flertallet av medlemmene i Transportarbeiderforbundet, Fagforbundet og Jernbaneforbundet samlet vendte tommelen ned for forslaget. Et stort ja-flertall i Yrkestrafikkforbundet, som ligger under YS, stemte for. Det ble tungen på vektskålen.

– Står samlet

– Vi står samlet bak dette resultatet, alle fire. Når vi har lagt så mye samarbeid inn i fellesskapet, ville det vært helt håpløst om vi skulle skille lag fordi vi har forskjellig innstilling til dette forslaget, sa leder Roger Hansen i Transportarbeiderforbundet da han offentliggjorde resultatet tirsdag formiddag.

De fire forbundene har stått samlet i lønnsoppgjørene siden 1998 for å sikre arbeidstakerne i de forskjellige selskapene like vilkår. Hensikten er å unngå at enkeltselskaper skaffer seg et fortrinn i anbudsrunder ved å kutte i vilkårene til sjåførene.

For Stein Guldbrandsen i Fagforbundet var vedtaket vanskelig å svelge, fordi det medfører at bussjåførene på nytt sakker akterut i forhold til gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

Stemte ned forslag

Heller ikke i gods- og miljøsektorene blir det streik, selv om forslaget til ny godsavtale ble nedstemt med stort flertall. Årsaken er at deltakelsen i uravstemningen var så lavt, bare rundt 25 prosent, at det ikke kan være representativt for de øvrige medlemmenes ønske, ifølge Hansen.

– Vi er i ferd med å lage en ny avtale og velger derfor å se to år fram i tid. Derfor tar vi ikke disse ut i konflikt nå, sa han.

Miljøavtalen ble vedtatt med klart flertall i uravstemningen.